Největší přístav a jediný železniční dopravce v Řecku mohou skončit v čínských rukách

Čínská společnost COSCO má v plánu vytvořit evropské centrum pro překládku zboží. Předložila nabídku v privatizaci největšího řeckého přístavu Pireus a má také zájem o železniční společnost TRAINOSE, která je jediným poskytovatelem železničních služeb v Řecku. S odvoláním na informované zdroje to uvedla agentura Reuters.

V případě, že by společnost COSCO získala přístav Pireus i firmu TRAINOSE, zajistila by si námořní spojení se Suezským průplavem a železniční spojení na Balkán a do střední a východní Evropy.

COSCO vlastní mimo jiné i podíly v terminálech v Suezském průplavu a v belgických Antverpách.

COSCO je jediným zájemcem o 67 procent akcií v největším řeckém přístavu Pireus. Původně se přitom čekal souboj se světovou námořní jedničkou z Dánska Maersk nebo americkou Ports of America. Minulý měsíc COSCO svou nabídku ještě zvýšila na 400 milionů dolarů (téměř deset miliard korun). Očekává se, že bude brzy jmenována prioritním investorem.

O železnici má usilovat víc firem

V případě železniční společnosti TRAINOSE by se ale čínská firma měla potýkat s konkurencí. Zájem má mít mimo jiné americký železniční holding Watco nebo blíže neurčená řecká skupina, která nyní hledá partnera podle informovaného zdroje, na kterého se odvolává agentura Reuters.

Řecká privatizační agentura HRADF vyzvala případné zájemce, aby vyjádřili předběžný zájem o privatizaci TRAINOSE od 1. února. Spekuluje se také, že COSCO předloží nabídku na rozvoj a provoz řeckého centra pro nákladní dopravu s přístupem k železniční síti a přístavu Pireus. Závazné nabídky mají být předložené do 31. května.