Jižní Korea zažaluje místního šéfa Volkswagenu. Plán na svolávání aut neodpovídá zákonu

Jižní Korea hodlá kvůli emisnímu skandálu zažalovat šéfa jihokorejských aktivit německého automobilového koncernu Volkswagen Johannese Thammera. Oznámilo to ministerstvo životního prostředí s tím, že plán podniku na svolání problémových automobilů k úpravě neodpovídá zákonným požadavkům.

Země již v listopadu vyměřila Volkswagenu kvůli manipulaci s testy emisí pokutu 14,1 miliardy wonů (přes 290 milionů korun). Současně mu nařídila svolat k úpravě 126 tisíc naftových vozů, které falšování údajů o emisích umožňují. 

Volkswagen plán na svolání aut v Jižní Koreji předložil 6. ledna. Podle ministerstva však plán nevysvětluje, jak problém vznikl a jakým způsobem bude napraven.

Žalob přibývá ze všech stran

Volkswagen v září přiznal, že software umožňující falšování údajů o emisích instaloval po celém světě do zhruba 11 milionů naftových aut, včetně asi 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

Spojené státy tento měsíc kvůli emisnímu skandálu podaly na Volkswagen žalobu, která by automobilku mohla teoreticky stát až 48 miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Volkswagen navíc čelí řadě žalob ze strany zákazníků i vlastních akcionářů, napsala agentura Reuters.