Reuters: Rusko už letos neočekává růst ekonomiky, ale pokles

Ruské ministerstvo hospodářského rozvoje zhoršilo výhled ruské ekonomiky pro letošní rok. Vyplývá to z dokumentu, ke kterému se dostala agentura Reuters. Základní scénář ministerstva nyní předpokládá, že hrubý domácí produkt letos klesne o 0,8 procenta.

Ruská ekonomika se nyní potýká s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy. Hospodářskou situaci navíc komplikují sankce, které na Moskvu uvalily západní země kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi.

Letošní prognóza pro ruskou ekonomiku přesto zněla optimisticky. Ministerstvo hospodářského rozvoje očekávalo růst HDP o 0,7 procenta. Podle agentury Reuters ale tento výhled přehodnotilo a nyní předpokládá, že klesne, a to o 0,8 procenta. Pořád na tom ale bude lépe než loni. Ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev totiž minulý měsíc uvedl, že ruská ekonomika podle odhadů klesla o 3,7 procenta.

Nová hospodářská prognóza na letošní rok je podle dokumentu založena na předpokladu, že průměrná cena ropy bude činit zhruba 40 dolarů za barel. Dosavadní rozpočtové plány ruské vlády přitom počítají s cenou 50 dolarů za barel. Na světovém trhu se však aktuálně ceny ropy pohybují kolem 30 dolarů za barel.

Ropa je pro Rusko významná surovina, nečeká dohodu o omezení těžby

Ropa se společně se zemním plynem podílí na příjmech ruského státního rozpočtu zhruba polovinou. Ruský ministr financí Anton Siluanov tento týden varoval, že pokud ceny ropy nízko setrvají dlouhodobě, mohlo by to Rusko donutit přijmout tvrdá rozhodnutí v otázce vládních výdajů. Podle ruského ministra energetiky Alexandra Novaka se kritická cena ropy pro domácí těžaře pohybuje mezi pěti a 15 dolary za barel, což zhruba odpovídá nákladům na výrobu.

Ruský ministr energetiky také míní, že je nepravděpodobné, že by se omezovala těžba ropy v koordinaci s členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) s cílem podpořit cenu této strategické suroviny.

Diskuze na toto téma se podle ministra konaly od okamžiku, kdy ceny ropy začaly před rokem a půl výrazně klesat. „Vidíme ale, že země OPEC, jako je Saúdská Arábie, v roce 2015 zvýšily celkovou produkci o 1,5 milionu barelů denně,“ poznamenal ministr. I kdyby se takový postup dohodnul, vliv na trhy by to podle něj stejně nemělo. Rovnováha na trhu totiž podle něj závisí především na produkci břidlicové ropy ve Spojených státech.