Světové akcie si prošly nejhorším startem roku od finanční krize

Světové akciové indexy zažily nejhorší začátek roku od finanční krize v roce 2008. Výrazný pokles na 2,5letá minima postihl i pražskou burzu. Hlavním důvodem tohoto vývoje je vývoj čínské ekonomiky a propad cen ropy. Shodli se na tom oslovení analytici.

„Nervozita kolem akciového trhu bude zřejmě i nadále narůstat s ohledem na začínající výsledkovou sezonu v USA, která může potvrdit negativní vliv zpomalující čínské ekonomiky na zisky amerických firem,“ uvedl analytik společnosti Colosseum František Bostl.

„Hladinu akciových trhů na počátku roku 2016 rozhoupala horší čínská makroekonomika spolu s další devalvací čínské měny tamní centrální bankou,“ souhlasil analytik BH Securities Petr Hlinomaz. K tomu lze podle něj přičíst propad tržních cen ropy nejen z důvodů obav o rostoucí rozdíl mezi těžbou a spotřebou. To vše přináší nedůvěru na finanční trhy.

Čínský index Chang Seng klesl od začátku roku o téměř 11 procent. Vývoj v Číně poznamenal i hlavní světové indexy včetně indexu S&P 500, který klesl letos o šest procent. Stejně reagoval i německý index DAX, který odepsal téměř 9,6 procenta. Evropský EURO STOXX 50 umazal 8,9 procenta, pražský index PX 6,5 procenta.

Špatný start pro Austrálii

Z významných zemí nejvíce ztrácí Austrálie. Pro zemi je velmi negativní zpomalování hospodářského rozmachu Číny, která je jejím největším exportním partnerem, upozornil analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Pod velkým tlakem jsou ale i akciové trhy v Saúdské Arábii, Nigérii, Kataru. Důvodem je propad cen ropy a výrazné zhoršení hospodářských vyhlídek pro tyto země.

Středoevropské akciové trhy vykazují podle něj smíšené výsledky. Polské, české i rakouské akcie výrazně oslabují. Slovenské i maďarské akcie se letos naopak zatím zhodnocují. USA a Evropa sice ztrácejí sedm až devět procent, ale akciové trhy ve vyspělých zemích jsou stále nadprůměrně ohodnocené, jelikož v posledních čtyřech letech se ceny akcií zvýšily téměř o 200 procent. „Současný propad cen tedy stále vnímáme jenom jako zdravou korekci trhu,“ dodal.