Vějičky pojišťoven pro rok 2016: Příspěvky na bezlepkovou dietu i dentální hygienu

Události: Pojišťovny lákají nové klienty na benefity (zdroj: ČT24)

Nový rok přinese změny v preventivních programech a benefitech, kterými pojišťovny lákají klienty. Nově například nabídnou příspěvek na bezlepkovou dietu dětem trpícím celiakií a zdarma nebo částečně hrazené očkování proti chřipce a dalším chorobám.

Pojišťovny přispívají na prevenci, na odvykání kouření, vyšetření onkologem, vitamíny nebo na hubnutí. Každá se snaží najít to, co její klienty láká nejvíc.

„V roce 2016 budou moct klienti dostat příspěvek na dentální hygienu, což teď dva roky nebylo,“ informuje mluvčí VZP Oldřich Tichý. Největší zdravotní pojišťovna klientům za ni po předložení účtu proplatí až tisíc korun.

Ostatní – zaměstnanecké – pojišťovny budou většinou pokračovat ve stávajících programech „Předpokládáme, že budeme i nadále podporovat očkování pro naše klienty nebo i další benefity spojené s mateřstvím a novorozenci,“ říká ředitel Oborové zdravotní pojišťovny Ladislav Friedrich.

Pojišťovny přispívají i na plavání a další rehabilitační aktivity
Zdroj: ČT24

Benefity v ohrožení?

Jak to bude s fondy na prevenci v dalších letech, je ale otázka. Zaměstnanecké pojišťovny totiž mají, pokud projde novela zákona, převést svoje účty z komerčních institucí do České národní banky. A to podle nich může znamenat i zrušení některých preventivních programů.

„Vzhledem k tomu, že ČNB nevyplácí žádné úroky, pojišťovny opatřením přijdou o významnou část těchto zdrojů,“ varoval ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR David Kostka.

Preventivní programy totiž hradí nejen z pokut, ale právě i z úroků. Peníze z vybraného pojistného použít nemohou. Převod jejich kont budou projednávat zákonodárci příští rok.