Půjde to rychleji, slibují si poslanci od nového výkupu dálničních pozemků

Ekonomika ČT24: Bude výkup pozemků skutečně jednodušší? (zdroj: ČT24)

Ve zrychleném čtení a všichni pro – tak vypadalo minulý týden hlasování o poslaneckém návrhu, který má zlepšit pravidla výkupu pozemků pro stavbu silnic, dálnic a vodní nebo energetické infrastruktury. Místo dosavadních maximálních limitů zavádí pevné ceny a omezuje bonus za výkup zemědělské a lesnické půdy. Novela nyní míří k senátorům.

Pod návrhem je podepsána skupina vládních i opozičních poslanců z klubů ANO, ČSSD, KDU-ČSL, ODS a TOP 09 a Starostů. Minulý týden pro předlohu hlasovalo 131 poslanců napříč stranami, proti nebyl žádný.

Žádný limit, ale jasně daná cena

Dosavadní maximální limity cen pro výkup pozemků se mají změnit v pevně stanovené ceny. U jiných než stavebních pozemků, tedy u polí nebo lesů, se sníží koeficient z dosavadních 16 na 8 – to znamená, že se jejich cena stanoví tak, že se odhadní cena vynásobí osmi.

Podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Kroupy se v současnosti u určování ceny používá ze škály 8 až 16násobek právě ta dolní hranice. Běžně se tak počítalo s osminásobkem, 16násobek se měl používat u mimořádných případů. A v tom byl háček – co je, a co už není mimořádný případ? „Novela dělá z tohoto hlediska určování ceny transparentnější,“ dodává Kroupa. 

U stavebních pozemků se odhadní cena vynásobí koeficientem 1,15 a bude to rovněž pevná cena místo dosavadního maximálního limitu. Novela obsahuje i přechodné ustanovení, které uvádí, že dosavadní řízení se dokončí podle současné úpravy.

obrázek
Zdroj: ČT24

Do oceňování vykupovaných pozemků se také nově nemá započítávat zvýšení ceny jiných pozemků v souvislosti s jejich výkupem. To má zabránit spirálovitému zvyšování odhadních a následně kupních cen. Ceny by se také neměly navyšovat, pokud je investor kupuje od jiné státní organizace, například od Lesů ČR.

Novela řeší i to, že můžeme vyvlastňovat spoluvlastnický podíl a že stanovujeme minimální cenu ve věcném břemenu. Umožňuje nám směny pozemků. Je to komplexní novela, která zareagovala na praxi.
Jan Kroupa
generální ředitel ŘSD

Stát by také mohl kupovat pozemky určené ke směně za jiné, které od jejich vlastníků potřebuje k tomu, aby na nich mohl stavět. Poslanci poukazují na to, že nyní stát někdy nemá vhodné pozemky ve svém vlastnictví. Týká se to například zemědělců, kteří dávají přednost výměně za jiné pozemky než jejich prodeji.