Českým zemědělcům se za hranicemi daří. Nejvíc se vyváží cigarety, pšenice či olej

V zahraničním obchodě hlásí zemědělci úspěšná tři čtvrtletí letošního roku. Vývoz agrárních produktů vzrostl na 147 miliard korun. Dovoz byl přitom vyšší jen o necelých jedenáct miliard, což je nejlepší výsledek za šest let. Největší množství peněz plyne při vývozu do zahraničí z cigaret, pšenice nebo řepkového oleje.

Obrat českého agrárního zahraničního obchodu se za první tři čtvrtletí roku 2015 v meziročním srovnání výrazně zvýšil. Jeho celkový objem vzrostl o 9,3 procenta na bezmála 305 miliard korun. Rostl sice i dovoz, ale především o více než deset procent narostl vývoz českých zemědělců a potravinářů. Dosáhl tak hodnoty 147 miliard korun, zatímco dovoz 157,9 miliardy korun.

Vývoj agrárního vývozu a dovozu
Zdroj: Databáze zahraničního obchodu ČSÚ

„Snažíme se být neustále aktivní a podporovat agrární zahraniční obchod. Zřídili jsme nové pozice zemědělských diplomatů pro klíčové země, podíleli jsme se na prezentaci českých potravinářských firem v zahraničí a zúčastnili se několika veletrhů v mimounijních zemích,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Stát by byl každopádně raději, kdyby firmy zboží za hranice vyvážely ještě víc.

Za loňský rok jsme měli zisk skoro 23 miliard, ale dotace do zemědělství byly 39 miliard – takže bez dotací tvoří sektor ztrátu.
Marián Jurečka
ministr zemědělství

Exportu také pomáhá výhodný kurz koruny vůči euru, dodává Jurečka. Českou měnu totiž drží nad hranicí 27 korun za euro devizové intervence České národní banky. 

Hlavní cesty vývozu míří na Slovensko i do Německa

Tuzemské zboží nejčastěji putuje na trhy sousedních států. Na Slovensko míří zboží za 30,7 miliardy korun, do Německa za 28,1 miliardy a do Polska za 15,5 miliardy. Mezi silné trhy patří i Itálie nebo Rakousko.

„Pokrytí v Evropě je velmi dobré, ale exportujeme i do Jižní Ameriky, do Austrálie, na Nový Zéland. Nedávno jsem měl zkušenost s tím, že se dají naše krmiva pro psy, kočky i hlodavce koupit i v Grónsku,“ zmínil marketingový ředitel Martin Šámal z firmy Brit, která se zabývá jedním z nejsilnějších sektorů českého agrárního vývozu. Zvířecí výživy se loni podařilo prodat do ciziny za 7,6 miliardy korun.

Ven jdou cigarety, do země vepřové

Ještě víc peněz ale plyne z vývozu cigaret nebo pšenice. Na stejné úrovni se pak daří mléku a smetaně, řepkovému oleji či pečivu. Zároveň jsou pekařské výrobky jednou ze silných položek dovozu, rovněž pak vepřové maso nebo čokoláda a kakaové boby na její výrobu.

Nejvíce vyvážené agrární produkty z ČR v roce 2014
Zdroj: Databáze zahraničního obchodu ČSÚ

Kromě kamionové dopravy se zboží za hranice dostává i letadly. Na pražském letišti tvoří čistě nákladní doprava dvě procenta letů. „Zboží se přepravuje i v letadlech, která standardně přepravují cestující,“ zmínila mluvčí Letiště Václava Havla Marika Janoušková.

Rusko je stále důležitý trh, avšak omezený sankcemi

Mimo EU i nadále směřuje zboží českých zemědělců nejvíce do Ruska, hodnota exportu však v meziročním srovnání klesla o 23 procent. Tento pokles způsobilo především ruské embargo. Kvůli němu se podle Jurečky například hledají nové trhy pro mléčné produkty.

Ještě o osm procent více klesl export na Ukrajinu, která se potýká v důsledku vnitropolitické situace s těžkou ekonomickou krizí.