Česká ekonomika se nezastavuje. V létě rostla o 4,3 procenta

Česká ekonomika stále roste. Podle předběžných odhadů Českého statistického úřadu byl hrubý domácí produkt (HDP) ve třetím čtvrtletí oproti loňsku vyšší o 4,3 procenta. A ekonomika si polepšila i ve srovnání s předchozím kvartálem, a to o půl procentního bodu.

Analytici se do meziročního růstu trefili, odhadovali ho totiž kolem čtyř procent. Ale ve srovnání s druhým čtvrtletím počítali s mírným poklesem nikoli růstem – na vině měla být nižší tvorba zásob. Ve druhém čtvrtletí se meziročně HDP zvýšil o 4,6 procenta a proti prvnímu čtvrtletí o 1,1 procenta.

Zlepšuje se, jak se spotřeba domácností – to znamená, že ekonomika je podporovaná zevnitř, ale i zahraniční poptávka – a to zase znamená, že tu podporu vidíme i zvenku.
Petr Gapko
hlavní ekonom GE Money Bank

Ekonomiku táhl ve třetím kvartále zejména zpracovatelský průmysl a hned po něm stavebnictví a obchod. „Na výdajové straně působily ve prospěch růstu HDP rostoucí investiční aktivita, zahraniční poptávka i spotřeba domácností,“ uvedl ČSÚ.

Podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) Česká republika patří z hlediska růstu, malé míře nezaměstnanosti a zadlužení k evropské špičce. „Jdeme správným směrem,“ uvedl Babiš.

V rámci Evropy je české HDP společně s Irskem a Maltou jedním z nejvyšších, dodává hlavní ekonom ING Bank pro Českou republiku Jakub Seidler. „Je potřeba říct, že letošní růst českého HDP je trošku nadhodnocen, a to zejména dočerpáváním evropských fondů končícího programového období. Ty totiž musí být doinvestovány do konce tohoto roku,“ dodává Seidler.

Prudký růst ekonomiky pomůže také státní kase. Ministerstvu financí by se mělo podařit stlačit schodek státního rozpočtu v letošním roce hluboko pod plánovaných 100 miliard korun. Pravděpodobně se tak dostane už letos pod 70 miliard korun, což je plán pro příští rok.
Markéta Šichtařová
ředitelka společnosti Next Finance

Méně nezaměstnaných a vyšší mzdy

Pokračující hospodářský růst se pozitivně projevil i na trhu práce. „Nezaměstnanost klesla na hodně nízkou úroveň a je tady předpoklad, že bude klesat i dál, protože se předpokládá, že růst české ekonomice vydrží,“ uvedl hlavní ekonom GE Money Bank Petr Gapko. V důsledku tohoto vývoje odborníci rovněž očekávají dynamičtější růst mezd.

Podle Babiše je ale hlavním problémem české ekonomiky to, že firmám chybějí odborníci. Nejen vysokoškoláci, ale i vyučení řemeslníci. Problém se musí vyřešit změnami v udělování pracovních víz pro zahraniční dělníky, dodal ministr. 

Českou ekonomiku tlačí dopředu také vývoz, který by letos mohl vzrůst až o šest procent. Dostal by se tak na rekordní úroveň 3,8 bilionů. „Českému exportu pomáhá určitá cenová výhoda - oslabení české koruny z roku 2013. Současně je ale velmi důležité, že se oživila zahraniční poptávka, což je klíčové, o tom podniky neustále hovoří, že ta zahraniční poptávka roste a je silná,“ dodává analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.