Babiš už prý nebude chtít zrušit vládní usnesení o zóně Barbora

Usnesení vlády o ceně, za kterou Moravskoslezský kraj koupí pozemky pod zónou Barbora na Karvinsku od firmy podnikatele Zdeňka Bakaly, se už nemá měnit. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) se debata posunula dál a ministr financí Andrej Babiš už nebude usilovat o změnu stanoviska.

„Z debaty vyplynulo, že ministr financí souhlasí, aby se další diskuse přesunula tam, kam patří, protože k tomu je ustavena pracovní skupina na úrovni náměstků ministrů klíčových resortů a zástupců Moravskoslezského kraje. Tím podle mého skončila debata o revokaci usnesení a my jsme se posunuli dál, kam potřebujeme,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Úplně se ale Andrej Babiš tématu nevzdává. Požaduje ještě oponentní posudky.

Babiš se zároveň staví proti bezúplatnému převodu dalších pozemků pro průmyslovou zónu na kraj. Jde o tři hektary, které vlastní podnik Diamo. O převodu bude vláda ještě jednat, ve hře bude také varianta převedení za účetní cenu. To by bylo zhruba za 1,3 milionu korun, nebo za cenu obdobnou výkupu dalších pozemků, což by bylo za šest milionů. Zóna by mohla podle Mládka případně fungovat i bez těchto hektarů.

Výstavba v průmyslové zóně vyjde na víc než miliardu

První firma se do připravované rozvojové zóny Nad Barborou u Karviné má nastěhovat v polovině roku 2017, potřebná infrastruktura má být hotova příští rok. Za převod pozemků má společnost Asental Group patřící Bakalovi od Moravskoslezského kraje získat 200 milionů korun. Výstavba průmyslové zóny v areálu bývalého dolu Barbora vyjde na 1,2 miliardy korun.

Záměr odkupu pozemků v červenci schválila vláda s tím, že stát na to dá až 750 milionů korun. Po schválení však začal záměr ostře kritizovat Babiš, Bakala by podle něj měl dostat za pozemky „korunu“. Projekt nyní podle Mládka může pokračovat přes zpoždění tří měsíců.