ČSA má novou kolektivní smlouvu, platí do konce příštího roku

ČSA má novou kolektivní smlouvu, která platí do konce příštího roku. Vedení ji podepsalo se všemi pěti odborovými organizacemi. Kolektivní vyjednávání v ČSA trvalo od loňského podzimu. V únoru, po vypršení platnosti staré kolektivní smlouvy, prosadilo vedení společnosti razantní snížení platů provozních zaměstnanců.

„Nové kolektivní smlouvy byly podepsány se mzdovým řádem, který byl odborovým organizacím prezentován v červnu letošního roku,“ uvedl mluvčí Daniel Šabík. Po ročních sporech přistoupili na návrh koaliční smlouvy i letušky a stevardi ČSA.

V kolektivní smlouvě s jejich odborovou organizací (OOPL) se upravila pravidla pro plánování služeb, uvedl Šabík. Podle informací místopředsedkyně OOPL Terezy Löffelmanové z minulého týdne bude podle nové dohody letošní snížení platů letušek kompenzováno jejich částečným zvýšením.

Základní mzda se tak zvýší téměř o čtyři tisíce korun proti dosavadnímu stavu.

Hlavní změnou v dohodě s posádkami letadel je podle ní bod, který letuškám zaručí minimálně 55 odlétaných a tedy i zaplacených letových hodin a zároveň i zvýšení taxy za odpracovanou letovou hodinu.

Plat běžných letušek by se tak podle odborů měl zvýšit o více než 13 procent a v případě vedoucích kabin o více než desetinu. Kromě toho obsahuje kolektivní smlouva dohodu o transparentnějším systému propouštění, kdy by měl zaměstnavatel více zohledňovat zájemce o dobrovolný odchod dohodou.

obrázek
Zdroj: ČT24

Hrubá mzda letušek se po únorovém snížení platů meziročně snížila o více než deset tisíc korun na 32 300 korun. Jde o průměrnou odměnu v období od února do července a je k ní ještě potřeba přičíst diety a kapesné ve výši devět tisíc korun, dodaly ČSA. Letušky a zprvu i piloti důrazně protestovali proti snížení mezd, které po vypršení původní dohody letos v únoru prosadilo vedení aerolinií. Kvůli sporům o výši platů chtěly koncem srpna letušky stávkovat, protest jim ale v předběžném opatření zakázal pražský městský soud.

Vedení firmy očekává letos poprvé po dlouhé době provozní zisk

ČSA loni snížily ztrátu na 631 milionů korun z předchozí téměř miliardy korun při 6,5procentním snížení tržeb na 9,5 miliardy korun. Letos vedení firmy očekává poprvé po dlouhé době provozní zisk i celkový kladný hospodářský výsledek. Za tři letošní čtvrtletí firma vydělala 374 milionů korun.

Stát v dopravci drží téměř 20 procent akcií, většinu mají korejská společnost Korean Air (44 procent) a soukromá letecká společnost Travel Service (34 procent), ve které výhledově získá necelých 50 procent čínská skupina CEFC. Zbylých 2,26 procenta v ČSA drží Česká pojišťovna.