Ne všichni, kdo chtějí půjčku, jí získají. Výpis z registru dlužníků může jejich plán zmařit

Ne všichni, kdo chtějí půjčku, jí získají (zdroj: ČT24)

Celkový objem bankovních úvěrů stoupá, ke konci září činil necelé tři biliony korun, vyplývá z údajů České bankovní asociace. Hlad po úvěrech, motivovaný i nízkými úroky, často ještě sílí před Vánoci. S tím také roste i význam registrů dlužníků, protože právě tady se často rozhodne, zda půjčku dotyčný dostane, nebo odejde s prázdnou. Finanční instituce totiž po nahlédnutí do registrů v posledních měsících odmítnou téměř 40 procent klientů.

Obchodní centra se plní a lidé utrácejí. V listopadu o to víc, protože se blíží Vánoce. Taky proto si lidé půjčují ve velkém a většinou k tomu potřebují výpis z registru dlužníků. Každý klient musí vyplnit formulář. Spolu s ním si musí připravit ještě občanský průkaz a dvě stě korun na výpis z bankovního a stejnou částku i z nebankovního registru. Teprve poté zmáčkne pořadové číslo, podepíše a dostane doklad o zaplacení.

Největší sezona je právě před Vánoci, kdy si lidé hodně žádají o úvěry a snaží se sehnat informace o svém zadlužení.
Jiří Rajl
výkonný ředitel Nebankovního registru

Jen na toto centrum denně chodí kolem stovky lidí. Často sem s plnou mocí míří i Jiří Kulka, který o výpis žádá za své klienty. „Chodím sem tak dvakrát, třikrát do týdne. Úroky jsou nyní tak nízké, že se vyplatí těm lidem půjčit. Potřebuji od nich žádost a plnou moc,“ říká Jiří Kulka z Reality.

Zadlužení
Zdroj: ČT24

Celkové zadlužení se za deset let zvýšilo 3 krát. I to je důvod, proč některé banky odmítají poskytnout lidem další úvěr, a to i když je jejich platební morálka dobrá. Ne všichni zájemci o půjčku si ale do registru musejí dojít sami, řada firem do něj nahlíží přímo. „Tak tady třeba v této úvěrové zprávě vidíme, že na konkrétní smlouvě je klient 169 dnů po splatnosti. Toto je pro nás poměrně vysoká hodnota, takže žádost takového klienta bychom asi neschválili,“ říká specialistka úvěrových rizik Provident Markéta Mikulková.

Tato firma se do úvěrového registru přihlásila v srpnu dobrovolně. Příští rok by ale měl jít do parlamentu zákon, který to společnostem, co půjčují peníze, nařizuje.