Za práci pro matky a starší lidi čeká firmu sleva, slibuje ministerstvo

Události: Firmy zřejmě čeká sleva za zaměstnané matky a starší lidi (zdroj: ČT24)

Lidé, spadající do kategorie 50 plus, mladí do pětadvaceti let nebo ti, co se vrací z mateřské nebo rodičovské dovolené – to jsou skupiny lidí, kterým se obtížněji shání práce. Ministerstvo práce a sociálních věcí se jim rozhodlo pomoci návrhem, který počítá s úlevami na sociálním pojištění právě pro ty firmy, které někoho z nich zaměstnají. Pro zaměstnavatele by to znamenalo měsíčně slevu i tři tisíce na jednoho člověka.

  • Zatímco nezaměstnanost lidí starších 50 let se v roce 2014 pohybovala kolem 10 procent a u lidí pod 25 let dokonce kolem 15 procent, celková nezaměstnanost byla 7,5 procenta.

„Je tady okolo 400 tisíc nezaměstnaných a 100 tisíc pracovních míst a my potřebujeme co největší část těchto nezaměstnaných vrátit na trh práce,“ uvedla hlavní důvod návrhu ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Navrhovaná opatření by mohla v praxi zatraktivnit tyto znevýhodněné sociální skupiny.
Radek Špicar
viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR

Zaměstnavatelé by si mohli nově odečíst až polovinu sociálního pojištění, které musí platit každý měsíc za pracovníky s průměrnou mzdou. Pokud bychom vzali čísla za rok 2015, činila by sleva 3 147 korun měsíčně. A částka bude navíc během několika příštích let mírně růst.

Rok bez práce a smlouva na dobu neurčitou

Aby zaměstnavatel mohl o slevu požádat, bude muset splnit několik podmínek. Získá ji totiž pouze tehdy, když zaměstná nového pracovníka na dobu neurčitou. Ten ale musí být navíc rok bez práce. V případě lidí po mateřské nebo rodičovské dovolené se tato hranice posouvá na půl roku.

Podmínky pro slevu na sociálním pojištění
Zdroj: ČT24

Ministryně Marksová by podle všeho neměla se svým návrhem v koalici narazit na odpor. „Určitě je to v rámci dohody koalice a teď jde o to, jestli poskytneme slevu nebo spíš příplatek za nějakých jasných podmínek,“ prohlásil ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

A proti není ani další koaliční partner, lidovci. „My to podporujeme, protože už před volbami jsme o tom jasně hovořili, že zvláště u lidí přes 50 let a u žen, které se vrací po mateřské, to má smysl,“ dodal jejich předseda a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Opozice: Příliš optimistické

Ministerstvo práce je přesvědčené, že díky tomuto návrhu může najít práci až 60 tisíc lidí. Takový pohled na věc je ale podle pravicové opozice příliš optimistický. „Díky těm podmínkám, tak, jak je navrhuje ministertsvo práce, tak ten výsledek bude poměrně slabý,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Vláda by měla návrh ministryně Marksové projednat ještě do konce tohoto roku. Do praxe by pak mohl být uveden od ledna 2017.