Vláda našla shodu na zdanění hazardu, posledním zádrhelem byly hrací automaty

Vláda se nakonec shodla na návrhu ministra financí Andreje Babiše, aby se za každý hrací automat vybíralo osmdesát korun za den. Vláda tak našla shodu na novele zákona o zdanění hazardu, kterou původně měla sněmovna projednávat jako poslanecký návrh. Novelu tam teď chce projednat ve zrychleném řízení. Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) se už vláda nemusí obávat, že by byla věc blokována.

Ještě během schůze kabinetu to vypadalo, že jednání budou komplikovaná, protože lidovci ráno na zasedání předsednictva prosazovali nižší poplatek ve výši 75 korun, zatímco sociální demokracie požadovala až 110 korun. Nyní se platí 55 korun a nově to má být o dvacet pět korun víc. Ministerstvo financí vládu ujistilo, že schválený poplatek nezasáhne významně očekávaný příjem státního rozpočtu v příštím roce. Podle propočtu půjde nanejvýš o patnáct milionů.

Novela má od příštího roku rovněž zakotvit dvě daňové sazby - 23 procent a 28 procent, přičemž sazby jsou stanoveny v závislosti na druhu hazardu. První směřuje na loterijní a kurzové sázky, vyšší se bude týkat automatů. Podle provozovatelů ale nemá logiku, aby stejná hra byla jinak zdaněna u stolu s krupiérem a jinak ve formě automatu. Novela ale vychází z toho, že hra u automatu není pod kontrolou a člověk u ní snadno prohraje i sociální dávky.

Vládní návrh se má projednat zrychleně

Vládní dokument v podstatě kopíruje jednu z navrhovaných úprav poslanecké předlohy Jana Volného (ANO), jejíž projednání zablokoval ve sněmovně obstrukcemi místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Koalice se kvůli tomu dohodla, že v souladu s Kalouskovým požadavkem předloží v dolní komoře změnu ve formě vládní normy. Předlohu by mohla sněmovna podle Babiše projednat zrychleně, aby byla účinná od ledna.

„Doufám, že se rozhodnutím vlády odblokuje projednání této novely na půdě sněmovny,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Máme to v rozpočtu, a proto potřebujeme, aby to sněmovna schválila,“ dodal ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Aby mohla změna platit od 1. ledna, musí sněmovnou projít ve zrychleném režimu. „Vláda tím, že přistoupila na to, že má dodržovat pravidla, tak se nemusí obávat, že bychom to blokovali,“ uvedl Miroslav Kalousek (TOP 09). Odmítá ale možnost, že by novela byla přijata už v prvním čtení.

Pravice chce totiž alespoň pár dnů o zákonu diskutovat ve výborech a mít možnost podávat pozměňovací návrhy. „Doufám, že by se vláda takové arogance nedopustila,“ dodal Kalousek. Podle Volného je předjednané, že schválí zkrácení o několik dnů. 

Kasino v karlovarském Grandhotelu Pupp
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Další změny na dohled

I tak to nebude definitivní konec s legislativní úpravou hazardu v Česku. „Je to provizorní řešení, než se podaří v parlamentu schválit novou koncepční změnu,“ zmiňuje Sobotka. Ve sněmovně tak už leží soubor zcela nových vládních návrhů o regulaci a zdanění hazardu, které mají být účinné od přespříštího roku. Předpokládají tři daňové sazby - 25, 30 a 35 procent. Na další normy vyčkávají i zástupci měst a obcí. Mají totiž kromě zdanění řešit i jasná pravidla, kde herny mohou a nemohou být.

Samosprávy žádají takzvanou regulaci shora, která by se týkala i kvízomatů. Podle platných zákonů teď počty automatů regulují obce vyhláškami. Na základě takových zákazů ministerstvo financí jednotlivá povolení k provozu ruší. Plošný zákaz hazardu platí  zhruba ve dvě stě padesáti obcích a městech. Provozovatelé ale mají způsoby, jak se tomu vyhnout. „Výherní hrací přístroje nebo videoterminály jsou nahrazovány kvízomaty, ze kterých obec nemá už vůbec žádný prospěch,“ uvedl předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Když to jedna obec schválí, posune se byznys o pár set metrů dál.
František Lukl
předseda Svazu měst a obcí ČR

Loni Češi prosázeli 138,1 miliardy korun. Nejvíce peněz, 42,5 procenta z celkové prosázené částky, vhodili do interaktivních videoloterijních terminálů.