Řetězce podle Sobotky nasazují všechny prostředky, za zemědělce se chce bít

Na národních dožínkách na Zemi živitelce slíbil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), že koalice prosadí schválení novely zákona o významné tržní síle. Je to ale podle Sobotky velká bitva, v níž obchodní řetězce nasazují všechny prostředky. Novela by nakonec měla zabránit diskriminaci českých zemědělců a potravinářů ze strany řetězců. Ty ale varují před možným zdražováním.

Cílem novely je, aby zákon mohl lépe fungovat, aby byl snáze aplikovatelný, aby podle něj Úřad pro ochranu hospodářské soutěže mohl rychleji postupovat v případech, kdy se ukáže, že obchodní řetězce zneužívají své postavení na trhu vůči svým dodavatelům.
Bohuslav Sobotka
český premiér

„Řetězce se brání tomu, abychom tuto novelu prosadili. V parlamentu nasazují všechny prostředky, ale chci slíbit, že vláda to nevzdá. Jsme připraveni novelu zákona o významné tržní síle prosadit,“ uvedl Sobotka. „Obchodní řetězce nesmí diskriminovat české zemědělce a české a moravské potravináře,“ řekl.

Od novely zákona o významné tržní síle si zemědělci a potravináři slibují posílení své pozice v jednáních s obchodními řetězci. Je také spojována se současnými problémy s odbytem mléka. Podle prezidenta Agrární komory Miroslava Tomana k tomu přispívá chování zahraničních obchodních řetězců. „Není možné, aby zahraniční obchodní řetězce diskriminovaly české zboží na českém území, není možné, aby České republika byla závislá na dovozech a ztratila svoji soběstačnost,“ řekl Toman.

Současná podoba zákona o významné tržní síle platí od roku 2010. Novela teď prochází sněmovními výbory. V září by měly dát svá doporučení. Novela má zákon zpřesnit a zlepšit jeho fungování. Obchodníci sice varují, že může zdražit potraviny, antimonopolní úřad takovou variantu odmítá.

Země živitelka: Slib novely o významné tržní síle i bilance letošních žní (zdroj: ČT24)

Země živitelka slaví dožínky

Na českobudějovickém výstavišti se koná jednačtyřicátý ročník Země živitelky. Na sobotu připadají národní dožínky. Ministr zemědělství Marian Jurečka při té příležitosti okomentoval letošní sklizeň obilovin jako velice dobrou. Hospodářský rok je ale i tak možné hodnotit, až když je skutečně prodáno a zaplaceno. V některých komoditách se ale tolik nedaří, vyzval proto Čechy, aby při nákupech volili regionální výrobky.

Žně v Česku letos skončily v rekordním čase, zhruba o měsíc dříve než loni. Zatím se sklidilo 8 milionů tun obilovin s průměrným výnosem 6 tun na hektar. Rekordní zůstává loňský rok, kdy bylo téměř o milion tun obilovin víc, přičemž vyšší byla také výnosnost. Díky dobré úrodě lze podle odborníků předpokládat, že ceny surovin a pekařských výrobků by zdražovat neměly.

Události ČT: Sklizeň obilovin skončila zhruba o měsíc dřív, rekordní ale není (zdroj: ČT24)

Rychlejší sklizni sice pomohlo teplé počasí, některým zemědělcům ale vedra naopak uškodila. Třeba u Olešné na Rakovnicku shořela část úrody, kvůli jiskře od lišty kombajnu. Tropické teploty pak nesvědčily hlavně kořenové zelenině. Podle farmáře Josefa Krůse červená řepa nebo zelí dorůstají maximálně do průměru. „Snažili jsme se zavlažovat, ale moc to nepomohlo, déšť je déšť a závlaha to prostě nedokáže nahradit,“ uvedl Krůs.

„U komodit, jako je ovoce, zelenina, chmel, cukrovka, brambory, očekáváme propad v řádů desítek až stovek milionů korun v tržbách,“ zmínil prezident Agrární komory Miroslav Toman. Zemědělci už teď jednají o možné kompenzaci. Vláda navíc připravuje materiál, jak negativní dopady sucha zmírnit.