Daň za povolenky přijde stát draho. Bude muset vrátit miliardy korun

Praha – Psaly se roky 2011 a 2012 a podle nařízení Bruselu měly všechny státy EU přidělit 90 procent emisních povolenek zdarma. Nečasova vláda je tehdy sice rozdávala zdarma, ale zároveň na ně uvalila darovací daň. Už v únoru rozhodl Soudní dvůr EU, že tím Česko porušilo evropské právo a že by tedy mělo energetickým firmám částku vrátit. A za pravdu mu teď dal i český Nejvyšší správní soud (NSS). Ve hře je 7,5 miliardy korun.

Události: Na povolenky neměla být uvalena darovací daň (zdroj: ČT24)

Darovací daň na povolenky na emise skleníkových plynů dosahovala výše až 32 procent. Stát tak v roce 2011 vybral celkem 4,8 miliardy korun, o rok později 2,7 miliardy. Takto vybrané peníze následně sloužily k částečnému pokrytí podpory pro provozovatele solárních elektráren.

Už loni zažádalo několik velkých firem o navrácení této daně. Mezi nimi i energetická společnost ČEZ nebo teplárenský Alpiq. Firma Ško-Energo, která je dodavatelem energií pro mladoboleslavskou Škodu Auto, šla ale dál a obrátila se rovnou na soud. U pražského krajského soudu uspěla, následovala ale kasační stížnost ze strany státu. Nejvyšší správní soud pak požádal o posouzení Soudní dvůr EU, jehož verdikt byl jasný – Češi porušili evropské právo a energetické společnosti mají dostat zaplacenou částku zpět.

Na základě tohoto rozhodnutí evropských kolegů dospěl NSS k závěru, že finanční úřady skutečně většinu poplatků vybírat neměly. Ty teď proto čeká revize daní. „Odvolací finanční ředitelství si vyžádá od ministerstva životního prostředí podklady o počtu vydaných povolenek za roky 2008 až 2012. Poté posoudí, zda je nutné provést přepočet v intencích rozsudku Nejvyššího správního soudu, a následně vydá nové rozhodnutí,“ uvedla tisková mluvčí pro Generální finanční ředitelství Petra Petlachová.

ČEZ
Zdroj: Rasch Jan/Euro/ČTK

Emisní povolenky zavedla Evropská unie v rámci snahy o omezení emisí oxidu uhličitého (CO2). Jedna povolenka opravňuje k vypuštění jedné tuny CO2 do ovzduší, firmy musejí povolenky nakupovat na trhu. V současné době se intenzivně diskutuje o reformě celého systému označovaného jako ETS.

Kalousek si za daní stojí

„Chci požádat ministra financí, aby poskytl vládě informaci o závažnosti tohoto případu,“ uvedl v reakci na rozhodnutí soudu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle samotného šéfa státní kasy Andreje Babiše (ANO) se už celou záležitostí zabývají resortní experti. „Bohužel v minulosti někdo rozhodl tak, jak rozhodl, a dopad na nás bude samozřejmě negativní. Svým závazkům dostojíme,“ prohlásil Babiš.

Někdejší ministr financí Nečasova kabinetu Miroslav Kalousek (TOP 09) si ale za zdaněním stojí i dnes. A připomíná, že tehdejší vládní návrh na darovací daň prošel sněmovnou. „Nechci se zbavovat odpovědnosti, já jsem přesvědčen, že to bylo správné rozhodnutí, vycházelo i z nějakého právního názoru,“ říká Kalousek.

Ško-Energo požaduje navrácení 35 milionů, na druhou stranu ČEZ chce zpátky přes 5 miliard. A vyloučena není ani možnost, že stát bude muset firmám vrátit původní částku i s úroky. Zatím ještě není rozhodnuto, kdo a kolik skutečně dostane. Nicméně všechny dotčené energetické firmy mohou v případě nespokojenosti vrátit celou věc opět k soudu.

Vydáno pod