Fiat Chrysler pochybil při svolávání aut. Zaplatí rekordní pokutu

Detroit – Americký Národní úřad pro bezpečnost silničního provozu udělil italsko-americké automobilce Fiat Chrysler Automobiles rekordní pokutu 105 milionů dolarů (2,6 miliardy korun). Podle úřadu firma selhala při svolávání milionů vozů ke kontrole.

V rámci dohody mezi automobilkou a úřadem se Fiat Chrysler zavázal, že nabídne majitelům některých vozů jejich odkup nebo částečnou výměnu či opravu zdarma. Částečná výměna se má uskutečnit u sportovně-užitkových vozů Jeep, kterým hrozil únik paliva z nádrže a následný požár. Odkup se pak týká více než 500 000 vozů Dodge Ram, Dakota či Chrysler Aspen. K odkupu aut výrobcem se většinou přistupuje, když je závada tak rozsáhlá, že ji nelze odstranit, a vůz je proto nutné vyřadit z provozu.

Podle dohody, z níž citovala agentura Reuters, Fiat Chrysler rovněž souhlasil, že umožní nezávislý audit kontrol vozů, které automobilka provedla za poslední tři roky.

Pokuta pro Fiat Chrysler překonala předchozí rekordní pokutu 70 milionů amerických dolarů, kterou americký úřad pro bezpečnost silničního provozu v lednu udělil automobilce Honda Motor za to, že neinformovala o nehodách jejích vozů a zraněních a úmrtích při těchto nehodách.