Schäuble: Dohled nad ekonomikou? Na to je Komise příliš politickým hráčem

Berlín – Dohled na pravidla vnitřního trhu nebo kontrola dodržování konkurence, to jsou pravomoci, kterými v současné době disponuje Evropská komise (EK) a které by měly být podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho předány do rukou jiné instituce. Důvodem je podle něj to, že se Komise stále více chová jako politický hráč. Její ekonomické pravomoci by tak měl převzít jiný, na politice nezávislý úřad, řekl Schäuble pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Podle mluvčího EK ale ani političtější Komise neztrácí svou nestrannost.

Německý šéf resortu financí si myslí, že Evropská komise jednoduše nemůže dál vykonávat svou původní funkci, tedy dohled nad plněním evropských smluv, a zároveň posilovat svou politickou pozici a snažit se hrát roli evropské vlády. Podle diplomatických zdrojů Frankfurter Allgemeine Zeitung Schäuble na jedné straně větší politické angažmá komise podporuje, zároveň je ale přesvědčen, že dohled nad vnitřním trhem musí být nezávislý.

Schäuble má podporu šéfa euroskupiny

Německý ministr proto hovoří o tom, že by se na evropské úrovni mohla vytvořit obdoba německého antimonopolního úřadu, která by nebyla závislá na politicích a jejímž úkolem by bylo dohlížet nad fungováním vnitřního trhu a bránit zneužívání tržní síly. Podle zdrojů FAZ záměr podporuje i nizozemský ministr financí a šéf ministrů eurozóny Jeroen Dijsselbloem, který chce ze Schäubleho návrhu udělat jedno z hlavních témat nizozemského předsednictví v Evropské unii. Nizozemsko předsednictví převezme v prvním pololetí 2016.

Snaha Komise o větší politickou roli se ostatně projevila i v posledních měsících při vyjednáváních mezi zadluženým Řeckem a mezinárodními věřiteli. EK původně měla mít jen technickou roli a dohlížet na uskutečnění reforem, na nichž se Atény s věřiteli dohodly. Její předseda Jean-Claude Juncker ale podle FAZ tuto roli opustil, přímo se zapojil do vyjednávání a podporoval požadavky řeckého premiéra Alexise Tsiprase na nalezení „politického řešení“ řecké krize a poskytnutí nových úvěrů předlužené zemi.

Co na to Komise?

Podle své mluvčí Miny Andreevové nebude Evropská komise komentovat zprávy z tisku, u nichž si není jista, zda skutečně odrážejí názory německého ministra. „Nemáme žádné oficiální vyjádření v tomto smyslu,“ poznamenala mluvčí. Předseda Komise Jean-Claude Juncker podle ní zná Schäubleho osobně už několik desítek let a pokládá jej za „jednoho z nejvíce přesvědčených a přesvědčivých Evropanů“. S přátelským zájmem prý proto Juncker sleduje všechny návrhy německého ministra.

Podle mluvčí Andreevové ale vyšší političnost komise neznamená, že by evropská exekutiva ztrácela svou nestrannost. „Političtější prostě znamená, že Evropská komise si je velmi dobře vědoma toho, co se děje a co od nás občané očekávají,“ dodala.