Restrukturalizace dluhu se vleče, přesto Ukrajina dostala peníze od MMF

Ukrajina obdržela druhou část úvěrové pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF) v objemu 1,7 miliardy dolarů (42 miliard Kč). Aktuální finanční pomoc schválil fond po dokončení první revize úvěrového programu, upozorňuje ale třeba na nebezpečí plynoucí z vleklých rozhovorů o restrukturalizaci dluhu. V rámci programu má během čtyř let dostat Kyjev od MMF přibližně 17,5 miliardy dolarů.

„Peníze, které jsme dnes obdrželi od MMF, použijeme k obnově devizových rezerv,“ řekla ministryně financí Natalija Jarešková.

Mezinárodní měnový fond ve své zprávě každopádně upozorňuje, že ukrajinská snaha o obnovení finanční stability stále čelí „mimořádně vysokým“ rizikům kvůli konfliktu se separatisty na východě země a nebezpečí vleklých rozhovorů o restrukturalizaci dluhu. Program MMF přitom předpokládá, že Kyjev v rámci restrukturalizace dluhu dosáhne úspory v objemu 15 miliard dolarů do roku 2018.

Čtyři měsíce vyjednávání

Rozhovory Ukrajiny se soukromými věřiteli ale kvůli rozdílným postojům obou stran trvají již déle než čtyři měsíce. Zatímco Kyjev chce, aby věřitelé přistoupili na snížení jistiny svých dluhopisů, ti odpis hodnoty dluhů odmítají a navrhují jen prodloužení jejich splatnosti. Kyjev pohrozil, že pokud se s věřiteli na restrukturalizaci dluhu v celkovém objemu 23 miliard dolarů nedohodne, přestane jim dluhopisy splácet.

Ukrajinské ministerstvo financí nyní poslalo skupině největších soukromých věřitelů nový návrh na restrukturalizaci dluhu. Investory prý zároveň pozvalo na čtvrteční schůzku k „rozhodujícím“ jednáním. Tento týden vnímá Kyjev podle Reuters jako lhůtu pro dosažení dohody.

Čtyřletá úvěrová pomoc MMF může pokračovat i dál

Nicméně krach jednání o restrukturalizaci by nemusel automaticky vést ke konci úvěrové pomoci od MMF. Výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová v červnu uvedla, že fond by mohl i tak pokračovat v půjčování peněz.

Úvěrový program MMF je rozdělen do čtyř let a jeho celkový objem dosahuje zhruba 17,5 miliardy dolarů. Fond schválil program v březnu, kdy z něj Kyjev obdržel prvních pět miliard dolarů. Celkově by měla Ukrajina během příštích čtyř let získat i od dalších institucí zahrnujících rovněž Evropskou unii kolem 40 miliard dolarů.