Hyundai v Nošovicích spustila výrobu nového modelu Tucson

Nošovice – Automobilka Hyundai v Nošovicích zahájila sériovou výrobu nového modelu Hyundai Tucson, který má být její novou vlajkovou lodí. Jde o nástupce úspěšného sportovně užitkového vozu Hyundai ix35, který se tam vyráběl čtyři roky. Tucson by se měl tento týden objevit v autosalonech Hyundai, prodej by měl být zahájen na konci léta. Cenu zatím automobilka neoznámila. Zaměstnanci si v posledních týdnech stěžovali na neúnosné pracovní tempo způsobené zrychlením montážní linky a zvažovali výstražnou stávku.

Tvůrci nového modelu kladli podle mluvčího společnosti důraz zejména na aktivní i pasivní bezpečnost posádky. „Jde například o systém nouzového brzdění, který vůz zastaví v případě náhlé překážky v cestě, oboustranného hlídače slepých úhlů, asistenta pro zabránění vyjetí z jízdního pruhu, aktivní přední kapotu, která se nadzvedne a ztlumí náraz při strážce s chodcem,“ vyjmenoval mlučí Hyundai Motor Manufacturing Czech Petr Vaněk.

Nový Tucson má motory o objemu od 1,6 po dva litry, v průběhu roku se začnou vyrábět i vozy s benzinovým turbo motorem 1,6 litru o zhruba 200 koních. Mezi charakteristické prvky patří šestiúhelníková přední mřížka, která je typickým znakem všech vozů Hyundai v posledních dvou letech. „Jsou to také nové světlomety s LED osvětlením nebo velká devatenáctipalcová kola, která jsou unikátní pouze pro tento automobil,“ doplnil mluvčí.

Oproti svému předcůdci ix35 je Tucson prostornější. Je o trochu delší i širší a také nižší. „Pohodlí zvyšuje například vyhřívaný volant a všechny sedačky. Přední sedačky mají navíc chlazení a odvětrávání. Interiéru dominuje kůže, a to v černé, béžové nebo vínově červené barvě,“ řekl mluvčí. Dodal, že vůz se vyrábí v jedenácti barevných odstínech karoserie, z nichž většina je zcela nová.

Zaměstnanci si stěžovali na zvýšené tempo výroby

Zaměstnanci si podle šéfa odborů Hyundai Czech Radka Kuchaře v posledních době stěžovali na neúnosné pracovní tempo a zvažovali výstražnou stávku. Od počátku května se totiž zvýšila výrobní rychlost z 60 na 66 aut za hodinu, mimořádně pracovali i v sobotu.

„Seběhlo se nám několik faktorů - start nového Tucsonu, dojíždějící výroba modelu ix35 a v důsledku poptávky byl současně navýšen výrobní plán o deset procent,“ uvedl Vaněk. Zdůraznil, že firma přijala od dubna 156 nových zaměstnanců, z toho 129 je určeno pouze pro halu finální montáže. Situace se podle něho zklidnila. Navíc v pátek skončila výroba modelu Hyundai ix35. Zaměstnanci také dostali mimořádnou prémii čtyři tisíce korun.

Sériová výroba vozu začala už minulý týden, dnes to automobilka oslavila se stovkou hostů včetně premiéra Bohuslava Sobotky. Ten mimo jiné připomněl, že třicetimiliardová investice korejské společnosti do výrobního závodu v Nošovicích byla dosud největší zahraniční investicí v zemi. „A důležité také je, že 96 procent zaměstnanců jsou obyvatelé Moravskoslezského kraje,“ uvedl Sobotka.

Nošovická automobilka, která zahájila výrobu v listopadu 2008, loni vyrobila více než 300 tisíc aut, letos zvýšila plán na 330 tisíc. Modelu Tucson chce tento rok vyrobit 106 tisíc kusů. V současné době vyváží do více než 60 zemí - nejčastěji do Německa, Ruska nebo Velké Británie. V závodu v Nošovicích pracuje 3400 zaměstnanců, dalších 7 tisíc lidí v subdodavatelských firmách. Kromě výroby automobilů je v areálu hala pro výrobu převodovek, která je dodává také do sesterského závodu Kia v Žilině na Slovensku a do ruské pobočky v Petrohradě.

V Nošovicích začala výroba modelu Hyundai Tucson (zdroj: ČT24)