Na brigádníky letos čeká víc pracovních míst

Praha – Nabídka prázdninových brigád letos oproti předchozímu roku výrazně stoupla. Přestože jsou pracovní místa pro studenty v turistickém ruchu nebo zemědělství už obsazená, mají mladí lidé ještě šanci sehnat brigádu ve výrobě, obchodních domech nebo velkých e-shopech.

Události: Brigádnických míst je letos víc (zdroj: ČT24)

Zatímco v hlavním předvánočním období obchodníci najímají brigádníky kvůli prudkému nárůstu prodejů, v létě jde o zástupy za zaměstnance na dovolené. Obvyklá odměna za hodinu brigádnické práce se letos pohybuje mezi 75 až 100 Kč, vyplývá z údajů pracovních portálů Jobs.cz a Prace.cz.

Nejatraktivnější brigády jsou teď v polovině června sice už rozebrané, ale sehnat si sezonní práci není pro studenty letos žádný problém. „Když dneska někdo přijde a řekne, že chce pracovat, tak já ho můžu poslat pětkrát do práce dneska a dvacetkrát zítra. Tolik nám chybí lidí,“ říká Martin Plašil, který je ředitelem personální agentury. Nejvíce nabídek je nyní ve službách, administrativě nebo za pokladnami v obchodech.

Za poslední přibližně rok a půl poskočil počet letních brigád na čtyřnásobek. České firmy totiž v důsledku rostoucí ekonomiky vypisují nová pracovní místa a za zaměstnance v době dovolených potřebují náhradu. A roste i průměrná mzda brigádníka - z 60 na 80 korun za hodinu.

Nejčastější brigády
Zdroj: ČT24

Šance mají studenti i jiní zájemci o brigády nejen na internetu, ale i v pracovních agenturách. Denně si tam chodí pro brigádu a pro výplatu peněz desítky lidí. Zdejší pracovník se seznámí se zkušenostmi zájemce o práci a potom mu nabídne možné varianty. Na pracovním výkazu pak brigádníci najdou informace o tom, od kolika do kolika hodin brigáda probíhá, kdo je vedoucí zaměstnanec, a také mapu s určením místa.

Vydáno pod