Zásah kvůli Vesecké inicioval zaměstnanec ČEZu

Praha – Podnět k zásahu protikorupční policie na Energetickém regulačním úřadu vzešel od zaměstnance energetické společnosti ČEZ Tomáše Prokeše. Regulátor proto teď po firmě žádá vysvětlení. Autor trestního oznámení i energetický gigant ale tvrdí, že se jedná o individuální akci, se kterou podnik nemá nic společného.

Zásah na ERÚ kvůli Vesecké inicioval zaměstnanec ČEZu (zdroj: ČT24)

Podezření, že Renata Vesecká pracuje v Energetickém regulačním úřadě (ERÚ) protiprávně, sepsal pro policii Tomáš Prokeš. Přímo v den jednání energetických špiček pak do úřadu přišli detektivové protikorupční policie. Ovšem Tomáš Prokeš pracuje právě pro tu největší firmu, která regulaci ERÚ podléhá – pro ČEZ.

„Já sice pracuju v ČEZu, ale dělám specialistu, nemám vůbec žádný kontakt s regulačním úřadem, nejsem na něm závislý,“ tvrdí autor trestního oznámení. Jmenování Renaty Vesecké místopředsedkyní úřadu jej prý znepokojilo právě proto, že sám v branži pracuje. Když policie jeho podezření dvakrát odmítla, obrátil se na státního zástupce.

Regulátor teď požaduje po ČEZu vysvětlení. „Jak od sebe odvrátí podezření, že to mohlo vést k tomu, aby se zvýhodnil v konkurenčním boji, když se mluvilo o pravidlech čtvrtého regulačního období?“ ptá se mluvčí úřadu Jiří Chvojka. Také oznámil, že na postup Prokeše si bude ERÚ – stejně jako na policii – zřejmě stěžovat u Ústavního soudu.

Energetický regulační úřad
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Firma jako taková spojitost s trestním oznámením odmítá. „Nemáme žádné informace o této záležitosti. ČEZ nic takového neinicioval. Pokud za tímto oznámením je skutečně některý z našich dvaceti tisíc zaměstnanců, pak tak činil jako soukromá osoba a na základě pohnutek, které nám nejsou známy,“ sdělil mluvčí Ladislav Kříž.

Renata Vesecká se stala místopředsedkyní ERÚ loni v listopadu. Angažmá bývalé nejvyšší státní zástupkyně může být v rozporu se zákonem, podle kterého by měl mít místopředseda úřadu alespoň sedmiletou praxi v oboru energetiky. Ve středu 27. května dokonce provedla protikorupční policie razii ve třech budovách úřadu (v Ostravě, Jihlavě a Praze) a vyžádala si dokumenty ke jmenování Vesecké. Kromě toho si detektivové odnesli počítače, včetně počítače předsedkyně úřadu Aleny Vitáskové.

Vitásková trvá na tom, že Vesecká kvalifikační požadavky splňuje a její jmenování proběhlo v souladu se zákonem. „Je to o výkladu zákona. Paní Vesecká má v úřadě na starosti právní věci a pracovala na kauzách, které jsou s energetikou propojeny,“ prohlásila v nedělních Otázkách Václava Moravce. Počínání dozorujícího státního zástupce Kamila Špeldy dokonce označila za šikanu svého úřadu, který prý s policií komunikoval v plném rozsahu.