„Šmejdi“ dostali rekordní pokuty ve výši 16 milionů korun

Česká obchodní inspekce (ČOI) udělila organizátorům předváděcích akcí v prvním čtvrtletí pokuty za rekordních 16,4 milionu korun. Vloni za stejnou dobu to bylo třikrát méně. Nedostatky inspektoři zjistili v 78 procentech kontrol.

ČOI udělila šmejdům rekordní pokuty (zdroj: ČT24)

Celkem inspekce v letošním prvním čtvrtletí provedla 144 kontrol předváděcích akcí, pochybení zjistila ve 113 z nich. Celková výše pokut za první tři měsíce letošního roku se oproti stejnému období loňska více než ztrojnásobila. Je to dáno tím, že pořadatelé prodejních akcí dostávají za opakované prohřešky vyšší pokuty. Inspekce také upozorňuje, že vysoký poměr zjištěných nedostatků je důsledkem cíleného zaměření kontrol na problémové firmy. Do statistiky pokut za první tři měsíce tohoto roku spadají i pokuty, které inspektoři udělili už vloni, teprve letos ale nabyly právní moci.

„Nejproblémovější pořadatelé těchto akcí se sice z českého trhu stáhli, přesto však v prvním čtvrtletí nahlásilo 18 firem konání více než 7000 organizovaných akcí. Ze zjištění inspektorů a podání spotřebitelů je však zřejmé, že na trhu působí i další subjekty, které konání svých akcí ČOI neoznamují,“ řekl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich. 

K největším hříšníkům patří za sledované období společnost Pneubotky. Celkem dostala 21 sankcí v celkové výši 3,5 milionu korun. Firmě TZTransport udělila inspekce dvanáct pokut ve výši 2,28 milionu korun. Firma AQUA Activity dostala tři pokuty za celkem 1,4 milionu korun.

Diskusi o fenoménu předváděcích akcí se všemi jejich negativními důsledky pomohl v roce 2013  rozpoutat dokumentární film Silvie Dymákové Šmejdi. Autorka natáčela přímo na akcích, kde organizátoři sice dávají účastníkům, většinou důchodcům, dárky zdarma, vzápětí je ale nevybíravými způsoby nutí kupovat předražené zboží. Podobné praktiky používají také podomní prodejci.

Podmínky pro „šmejdy“ přitvrdily už v roce 2014 

Novela posilující pravomoci ČOI v souvislosti s předváděcími akcemi vstoupila v platnost v roce 2014. Prodejci od té doby musí datum a místo konání svých předváděcích akcí hlásit deset dnů předem. Na letácích nyní může být uvedeno pouze to, že půjde o prodejní nabídku například hrnců a vysavačů. Skončila tak praxe, kdy letáky lákaly na výlet, oběd v restauraci a dárky. Pokud pořadatelé některou z povinností poruší, hrozí jim pokuta až pět milionů korun. Z celkového počtu 130 pokut za první čtvrtletí bylo 19 z nich ve výši čtvrt milionu a více. 

Za celý rok 2014 dala ČOI pořadatelům předváděcích akcí za klamavé praktiky celkem 260 pokut ve výši 29 milionů korun. Porušení předpisů inspekce tehdy zjistila v 81 procentech z celkového počtu 683 kontrol.   

Vydáno pod