Ještě lepší, než se čekalo. Ekonomika rostla o 4,2 procenta

Česká ekonomika v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 4,2 procenta. To je o 0,3 procentního bodu víc, než Český statistický úřad uvedl v předběžném odhadu z poloviny května. Také v porovnání s předchozím kvartálem se čísla zlepšila – zatímco předběžně spočítali statistici růst na 2,8 procenta, nyní svůj odhad korigovali na 3,1 procenta. Takové tempo patří k nejrychlejším v rámci Evropské unie.

Meziroční růst o 4,2 procenta je nejvyšší od čtvrtého čtvrtletí roku 2007, kdy si ekonomika připsala 5,3 procenta. České hospodářství tak nasadilo tempo růstu, jaké vykazovalo naposledy před krizí. Na to poukazovali už v polovině května někteří ekonomové. Mezičtvrtletní růst o 3,1 procenta představuje dokonce nejvyšší hodnotu za poslední zhruba dvě dekády (srovnatelné údaje o vývoji ekonomiky jsou k dispozici od roku 1997).

„Příznivý hospodářský vývoj se projevil napříč celou tuzemskou ekonomikou a lze jej vysledovat ve většině odvětví. Zpracovatelský průmysl vzrostl meziročně o 6,8 procenta a v porovnání s posledním čtvrtletím loňského roku o 3,7 procenta. Meziroční růst stavebnictví dosáhl tempa 2,6 procenta. Meziročně rostla i většina odvětví služeb,“ uvedl ČSÚ. Na druhou stranu přiznává, že na výrazný mezičtvrtletní růst měl vliv mimo jiné nerovnoměrný výběr spotřební daně z tabákových výrobků, který ovlivnil srovnávací základnu v minulém roce.

Srovnání HDP ve střední Evropě
Zdroj: ČT24

„Na straně poptávky byl růst HDP tažen jak domácími, tak zahraničními faktory. Trend posilování domácí poptávky, započatý v roce 2014, pokračoval i v prvním čtvrtletí a významně předstihl vliv poptávky zahraniční. Vedle rostoucí spotřeby domácností přispěly výrazně k růstu HDP i investiční aktivity,“ objasnili dále statistici.

Zaslouží si pochvalu vláda?

Rychlejší hospodářský růst se pozitivně promítl i na trhu práce. V prvních třech měsících roku mělo zaměstnání 5,158 milionu lidí, což je o 1,1 procenta víc než před rokem (a o 0,7 procenta víc než v posledním kvartálu roku 2014).

„Koresponduje to s tím, že dnes máme 83 000 volných pracovních míst, a mám za to, že to také souvisí s kroky, které podnikla naše vláda. Mám na mysli zejména zrychlení čerpání z evropských fondů, zrychlení investic ze státního rozpočtu a skutečně masivní podporu exportu,“ zhodnotil výkon české ekonomiky premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Michal Brožka z Raiffeisenbank nicméně slova předsedy vlády mírnil. „Já bych řekl, že z hlediska současné vlády je chlubení se růstem HDP velmi předčasné. Jakékoli kroky mají velmi dlouhé zpoždění do ekonomiky. A minulá léta tu byla velmi hubená,“ vysvětlil ekonom.

Tahounem ekonomického růstu je tradičně průmysl. „Je to automobilový průmysl a přilehlé okolí, ale je to také elektronický průmysl. A obecně se daří. Předpokládám, že podniky budou mít vyšší zisky a že budou zaměstnávat více lidí,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). 

Růst za celý rok přesáhne tři procenta, odhadují analytici

Solidní výsledky v prvním čtvrtletí dávají naději, že by růst HDP za celý rok mohl přesáhnout tři procenta. „Česká ekonomika by si letos mohla polepšit o 3,5 procenta, což bude nejvyšší růst za posledních osm let,“ nastínil Jiří Škop z Komerční banky. „Odhad na rok 2015 se zřejmě bude pohybovat mezi třemi až čtyřmi procenty. Po hubených letech česká ekonomika zjevně začíná opět dohánět své západní sousedy,“ přidal se Brožka.

Také podle hlavního analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška Česko za celý letošní rok poroste tempem vysoko přes tři procenta. „Pro nejbližší období nehrozí opětné zpomalení v důsledku vyčerpání nějakého jednorázového efektu.“

Analytik ČSOB Petr Dufek však upozornil, že v následujících čtvrtletích už čísla tak oslnivá nebudou, protože v prvním kvartálu si firmy vytvořily hodně zásob. „Podle údajů statistického úřadu se zásoby podílejí na zmíněných 4,2 procenta přesně polovinou. To je hodně vysoké číslo, které se rozhodně nemůže opakovat. Proto je čtyřprocentní růst výjimkou spíše než novým ekonomickým zázrakem. Předpokládáme, že ve zbytku roku bude ekonomický růst nepochybně začínat dvojkou.“

Poslední odhady výrazně překonávají dosavadní prognózy tuzemských i zahraničních institucí. Například ministerstvo financí podle dubnového výhledu počítá s růstem ekonomiky o 2,7 procenta, ČNB předpověděla růst o 2,6 procenta. Evropská komise očekává, že tuzemské hospodářství si za celý rok připíše 2,5 procenta.

Ivan Pilip, bývalý ministr financí

"Takhle rychlý růst nás do budoucna asi nečeká, ale česká ekonomika potřebuje růst, který bude rychlejší než třeba dvě procenta. Protože mezi lety 2009 a 2013 v podstatě ekonomika nevzrostla. Když se podíváte například na průměrné platy, tak ty se v reálném vyjádření vůbec nezvýšily. Takže ta stagnace byla veliká. A navíc abychom dohnali průměr Evropské unie, musíme růst rychleji než Evropa, než staré členské státy. A Evropa v prvním čtvrtletí rostla také zhruba jednoprocentním tempem."