Elektronická evidence tržeb má první krok za sebou. Prošla koalicí

Praha – Všechny tři vládní strany se na jednání koaliční rady shodly na elektronické evidenci tržeb, prohlásil šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Shoda zatím panuje v obecné rovině, lidovci, kteří měli k evidenci výhrady, chtějí ještě počkat na konkrétní paragrafové znění. Podle šéfa státní kasy Andreje Babiše (ANO) by mohla evidence začít fungovat spíše v únoru než v lednu příštího roku.

„Koalice se shodla, včetně KDU-ČSL, že bude podporovat tento projekt,“ řekl Faltýnek. „Já považuji za důležité, že KDU-ČSL nám dneska řekla, že podporuje tento projekt a že jsou spokojeni s těmi odpověďmi, které dostali z ministerstva financí,“ dodal.

Lidovci přitom ještě v pondělí mluvili o studii, která by přesně hodnotila dopady normy. Vedle analýzy předpokládaných dopadů na podnikatele nebo definování výjimek přímo v zákoně patřilo mezi požadavky KDU-ČSL na elektronickou evidenci tržeb také státem garantovaný software zdarma. Nechtějí tak, aby se opakovaly experimenty v IT systémech, jako byla sKarta nebo registr aut. 

„Z našeho pohledu byly z větší části zodpovězeny naše otázky a v tento moment budeme čekat, jak bude vypadat paragrafové znění,“ uvedl místopředseda lidovců Jan Bartošek. Pokud budou lidovecké připomínky zohledněny i v paragrafovém znění, lidovci zákon, který by mohl jít na vládu za dva až tři týdny, podpoří.

Co požadovala KDU-ČSL vzhledem k zavedení Elektronické evidence tržeb (EET):

  • Analýzu o předpokládaných dopadech na podnikatelskou sféru včetně makroekonomického rozboru dopadů jak na příjmovou, tak výdajovou stránku státního rozpočtu v důsledku zavedení EET.
  • Kolik bude třeba přijmout nových pracovníků, včetně vyčíslení nákladů.
  • Informace a konkrétní čísla ilustrující zkušenosti se zavedením obdobných systémů v zahraničí.
  • Definici výjimek z EET přímo v zákoně, nikoliv ve vyhlášce.
  • Státem garantovaný software, který bude pro uživatele zdarma ke stažení.
Souhlas se zavedením elektronické evidence tržeb
Zdroj: ČT24/AMSP

Sobotkův kabinet počítá podle šéfa státní kasy Andreje Babiše s tím, že se elektronická evidence tržeb rozběhne ne od ledna, ale od února příštího roku. V první fázi se má týkat obchodníků a posléze i dalších skupin podnikatelů. Na dnešním jednání podle Faltýnka padl návrh, aby seznam podnikatelů, kterých se evidence bude týkat, byl součástí vládního nařízení, aby je vyhláškou neurčovalo jen ministerstvo financí. S tímto fázováním ale nesouhlasí Svaz obchodu a cestovního ruchu, který jinak evidenci tržeb podporuje. „Požadujeme, aby pro všechny platily stejné podmínky,“ uvedla jeho prezidentka Marta Nováková. 

  • „My počítáme, že to budou řádově stokoruny měsíčně, které zatíží podnikatele,“ uvedl Faltýnek k tomu, jak zákon pocítí živnostníci.

Námitkami vůči zákonu nešetří pravicová opozice, která se chystá, že v létě, kdy by mohl zákon přijít do Poslanecké sněmovny, přijde s velkými obstrukcemi. „Jsme zásadní odpůrci elektronické evidence tržeb, ta povede k likvidaci drobných živnostníků,“ zdůvodňuje kritiku Miroslav Kalousek (TOP 09). Návrh naopak podporuje například Hospodářská komora a s výhradami také Asociace malých a středních podniků, nelíbí se naopak sdružení podnikatelů a manažerů.

Evidence tržeb v Chorvatsku: Bez elektřiny prodejny prostě zavřou

Registrační pokladna
Zdroj: Tomáš Pěkný/ČTK

Podle plánů MF by od roku 2016 pokladny obchodníků měly být napojeny na internet a informace o každé přijaté platbě by okamžitě dostávaly finanční úřady. Podnikatel následně účtenku vytiskne a zákazník by ji měl převzít. Nový systém by měl omezit takzvanou šedou ekonomiku. Ministerstvo financí očekává, že po úplném zavedení elektronické evidence tržeb by mohl rozpočet získat navíc deset miliard korun ročně.

  • „Náš hlavní cíl je narovnání podnikatelského prostředí a přijmutí filozofie, že placení daní je naprosto v pořádku a platí pro všechny,“ uvedla prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Rezort počítá s tím, že by se elektronická evidence tržeb týkala až 600 tisíc obchodníků, restauratérů, hoteliérů, řemeslníků či poskytovatelů služeb. Od ledna by ji měly mít restaurace a hotely. Od dubna by se do systému připojily maloobchodní a velkoobchodní společnosti.

Neplatičů DPH přibývá

Nespolehlivých plátců daně z přidané hodnoty přibylo. V registru je jich aktuálně 321, což je meziročně o 259 víc. Vyplývá to z analýzy společnosti Bisnode. Polovina nespolehlivých plátců DPH sídlí v Praze „Jsou to zpravidla menší firmy, které se podle statistiky vyskytují nejvíce v Plzeňském, Jihomoravském a Ústeckém kraji,“ dodal Michal Říčař z Bisnode.

Neplatičů DPH přibylo (zdroj: ČT24)