Senát podpořil obnovení nemocenské v prvních třech dnech

Praha - Senát zejména hlasy levice podpořil v prvním kole projednávání návrh ČSSD, která chce novelou zákoníku práce obnovit vyplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. Rozhodl tak přesto, že zástupci opoziční ODS i vládních lidovců a hnutí ANO chtěli vrátit novelu k přepracování. Před dalším schvalováním normu projedná senátní sociální výbor.

Senátoři ČSSD žádají proplácení prvních tří dní nemoci (zdroj: ČT24)

Cílem předloženého návrhu je alespoň zčásti napravit sociální situaci zaměstnanců s nízkými příjmy a zaměstnanců sociálně slabých, zejména matek samoživitelek či invalidů. Ale nejde jen o iniciativu horní komory. Proplatit aspoň částečně první tři dny nemocenské chce i premiér. „Není v pořádku, že lidé, kteří jsou zaměstnaní a platí si nemocenské pojištění, první tři dny nedostanou ani korunu,“ konstatuje premiér Bohuslav Sobotka.

Předseda senátu Milan Štěch (ČSSD) je s výsledkem hlasování spokojen. Podle něho totiž má více než polovina občanů podprůměrný výdělek a právě na ně by se mělo myslet. Pro vrácení návrhu k přepracování bylo 23 senátorů z 55 přítomných. „Ať o tom dál jednají koaliční partneři,“ řekl Škromach poté, co návrh kritizovali senátoři za ANO Jiří Hlavatý a Peter Koliba.

Návrh ve formě novely zákoníku práce předložili senátoři ČSSD v čele se Zdeňkem Škromachem už loni. První kolo projednávání ale horní komora dvakrát odložila. Aktuálnějším se téma stalo po podpoře ze strany premiéra Sobotky. Premiér se koncem ledna vyslovil pro opětovné zavedení nemocenské v prvních třech dnech nemoci. Výše dávky by podle něj ale měla být nižší než v dalších dnech nemoci. Záležet bude na dohodě odborářů se zaměstnavateli i na „možnostech úpravy“ odvodů na nemocenské pojištění.

Nemocenská
Zdroj: Josef Horázný/ČTK

Odboráři návrh podporují, zaměstnavatelé jsou však proti, stejně jako vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Na podnikatelích je už dost velká zátěž. Máme velké náklady, odvody,“ říká Babiš. Vícepremiér Pavel Bělobrádek a předseda strany KDU-ČSL uvedl, že je potřeba nejdříve propočítat, „zda to má ještě tento efekt, to znamená, že to odrazuje ty, kteří zneužívají tohoto instrumentu.“

Obavy jsou z nárůstu krátkodobých absencí

Navíc se vláda v koaliční smlouvě zavázala, že nemocenskou v prvních třech dnech obnoví pouze v případě, že se na tom shodne celá tripartita. A zatímco odbory mají jasno, protože podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly „by bylo ideální, kdyby lidé měli sto procent náhrady“, Svaz průmyslu a dopravy je zásadně proti, se změnou nesouhlasí tři čtvrtiny jeho členů. Obávají se nárůstu krátkodobých absencí v práci.

Předseda Hospodářské komory Vladimír Dlouhý zase označil návrh za „snahu zviditelnit se na účet zaměstnavatelů, kterým se mají zavedením úhrady prvních tří dnů nemocenské zvýšit náklady“. V prvních třech dnech nemoci nyní lidé nedostávají nic. Od čtvrtého do 14. dne poskytuje zaměstnavatel náhradu mzdy za pracovní dny, a to 60 procent průměrného denního výdělku, od 15. dne se dávky poskytují z nemocenského pojištění.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Škromach: Dnes lidé raději na nemocenskou nenastoupí, dopady jsou pak horší

Podle předkladatele návrhu, místopředsedy Senátu Zdeňka Škromacha (ČSSD), jsou první tři dny nemoci v polovině zemí EU hrazeny již od prvního dne. Nesouhlasí se stanoviskem zástupců hospodářské komory, kteří poukazují na to, že návrh by přispíval k vyšší nemocnosti a tím k horšímu využití pracovní doby, ale také k podceňování zdravotní prevence na straně zaměstnanců. „Považuji tyto argumenty za nešťastné, současný systém vede k tomu, že mnohdy lidé na nemocenskou ani nenastoupí a chodí do práce nemocní a dopady jsou pak daleko závažnější, než kdyby se hned v prvních dnech řádně vyléčili,“ říká Škromach.

Pokud jde o zaměstnavatele, tak podle Škromacha je systém pro ně dnes výrazně výhodnější i z hlediska uspořených finančních prostředků, a to na základě sníženého pojistného. Díky tomu zaměstnavatelé získají zhruba 10-11 miliard korun ročně a na nemocenském vyplatí něco kolem tří až čtyř miliard. Úspora tedy činí podle Škromacha šest až sedm miliard korun.

První tři dny nemoci by měla být náhrada jako v ostatních dnech

Senátoři ČSSD navrhují, aby náhrada za nemocenskou byla v prvních třech dnech stejná, jako u nemocenské v dalších dnech, tedy ve výši 60 % průměrné denní mzdy. Podle premiéra by ale výše dávky měla být nižší než v dalších dnech nemoci. „To je možné brát do úvahy v situaci, pokud bychom uvažovali o tom, že zvýšíme náhrady za ostatní dny nemoci na původní úroveň, která byla dříve 69 % oproti stávajícím 60 %,“ konstatuje Škromach.

ODS: Placení nemocenské za první tři dny nepodpoříme (zdroj: ČT24)

Podle něho není pravděpodobné, že by lidé masivně nemocenskou zneužívali. „Dnes se naprostá většina lidí bojí marodit, aby nepřišli o práci. A o tom, zda je někdo nemocný nebo ne, rozhoduje lékař a zaměstnavatelé i Česká správa sociálního zabezpečení mají nástroj, aby kontrolovali, zda nemocný pacient dodržuje režim. Za nedodržení mu hrozí sankce, může přijít o nemocenskou už od prvního dne nemoci,“ říká Škromach. A dodává, že právě naopak, pokud jsou první tři dny neplacené a někdo chce toho zneužívat, pak si nemoc uměle prodlužuje, aby se mu to vyplatilo.

Kriticky k návrhu ČSSD v Senátu vystoupili senátoři zvolení za ANO. „Návrh by se měl přepracovat,“ řekl nejprve Peter Koliba zvolený za hnutí v Ostravě. Podnikatel Jiří Hlavatý, šéf firmy Juta a senátor za ANO na Trutnovsku, označil nápad předložený senátory ČSSD za nesmyslný. „Jsem strašně moc proti byrokracii,“ kritizoval to, že by na zaměstnavatelích mělo být, aby i v prvních třech dnech hlídali, jestli jejich zaměstnanci na nemocenské nefixlují.

Proti tomu, aby se znovu v prvních třech dnech platila nemocenská, ve středu v Senátu protestovali i senátoři opoziční ODS. „Z našeho pohledu současný zákon určitě vyřešil krátkodobé nemoci, kterými si lidi doplňovali dovolenou a to bohužel souviselo i s přenesením nákladů na podnikající a zaměstnavatele,“ říká pak senátor a místopředseda ODS Jaroslav Zeman. Ale nechápe, proč prý senátoři ČSSD vůbec otázku proplácení prvních tří dnů nemoci otevřeli, když si již všichni, tedy zaměstnavatelé i zaměstnanci na tento stav zvykli. Nicméně souhlasí, že když jsou lidé nemocní, měli by mít proplacené i první tři dny. „Ale ať si to platí stát. Ať to není hrazeno formou náhrad placených zaměstnavateli, ale ať je to hrazené z nemocenské. Bylo by to přirozené,“ říká Zeman.

Podle zástupců opozičních stran totiž nejsou sociální argumenty senátorů ČSSD relevantní. Placení prvních tří dní nemocenské totiž povede k tomu, že firmy budou možná muset najímat nové lidi a kontrolory a díky tomu třeba i omezit investice nebo nakonec snižovat mzdy.

Vydáno pod