Už druhá agentura snížila rating Ruska do spekulativního pásma

Londýn – Ratingová agentura Moody's snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o jeden stupeň na známku Ba1, tedy do spekulativního pásma. Rozhodnutí zdůvodnila nepříznivými dopady ukrajinské krize, poklesem cen ropy a oslabením ruského rublu. Výhled ratingu zůstává negativní. Známku ve spekulativním pásmu si Rusko koncem ledna vysloužilo také od agentury Standard & Poor's.

Negativní výhled ratingu znamená, že Moody's by mohla v budoucnu přikročit k jeho dalšímu snížení. „Očekává se, že Rusko v roce 2015 zažije hlubokou recesi následovanou dalším poklesem v roce 2016,“ uvedla Moody's.

Podle odhadu Evropské banky pro obnovu a rozvoj by se letos mohla ruská ekonomika propadnout skoro o pět procent. Světová banka odhadla snížení ruské ekonomiky na 2,9 procenta. Kolem tří procent se pohybují i odhady ruské centrální banky nebo Mezinárodního měnového fondu.

Ruský ministr financí Anton Siluanov prohlásil, že rozhodnutí Moody's je založeno na „faktorech politického charakteru“ a na „nerealistických“ prognózách. Dodal, že zhoršení ratingu nebude mít výraznější vliv na kapitálové trhy. Ruská vláda minulý měsíc oznámila, že na pomoc ekonomice vyčlení nejméně 2,34 bilionu rublů (více než 800 miliard korun).

Ke snížení ruského ratingu do spekulativního pásma koncem ledna přikročila rovněž agentura Standard & Poor's. Ruská ekonomika se totiž potýká s negativními dopady prudkého poklesu cen ropy. Hospodářský růst navíc podkopávají sankce, které na Moskvu uvalily západní země v reakci na její postup v ukrajinské krizi.

Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána a úrok, za který si na kapitálových trzích půjčuje, se snižuje. Pokud je rating ve spekulativním pásmu, nemohou do dluhopisů daného subjektu investovat velcí institucionální investoři, jako jsou například penzijní fondy. V případě Fitch, poslední z trojice velkých agentur, se ruský rating zatím drží těsně nad spekulativním pásmem na známce BBB-.