Slovensko už ruskou ropu nepotřebuje, ale počítá s ní

Slovenská závislost na dodávkách ruské ropy se stane minulostí. Premiér Robert Fico dnes společně se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem otevřel zrekonstruovaný ropovod spojující obě země, kterým Slovensko dokáže pokrýt svou spotřebu ropy dovozem suroviny z oblasti Jaderského moře. Potrubí bude moci v případě potřeby využít i Česko.Jde ale spíše o zvýšení energetické bezpečnosti, protože Bratislava nemá v plánu se od ruské ropy zcela odříznout.

Zpravodaj ČT: Klíčové je zvýšení energetické bezpečnosti (zdroj: ČT24)

Díky rekonstrukci ropovodu Adria/Barátság I, jehož modernizace si vyžádala 70 milionů eur (zhruba 1,94 miliardy korun), se zvýšila roční přepravní kapacita ropy na Slovensko z původních přibližně tří milionů tun na šest milionů tun. Zrekonstruovaný ropovod byl oběma premiéry slavnostně otevřen na přečerpávací stanici u obce Tupá na jihu Slovenska.

Ropu na Slovensku zpracovává bratislavská rafinerie Slovnaft, která patří maďarskému koncernu MOL. Předloni Slovnaft použil při výrobě 5,8 milionu tun ropy.

Podle skupiny MOL se zrekonstruovaný ropovod stal plnohodnotnou alternativou k zásobování ropou z oblasti Jadranu pro rafinerie v Maďarsku, na Slovensku a částečně i v Česku. Během jeho modernizace bylo kromě jiného vyměněno potrubí na úseku dlouhém 128 kilometrů, z toho 119 kilometrů na maďarské straně. Ropovod umožňuje i zpětné dodávky suroviny ze Slovenska do Maďarska.

  • Ropovod Adria začíná na chorvatském pobřeží a na jihu Slovenska se napojuje na ropovod Družba, kterým proudí ropa z Ruska na Slovensko a dále do západní Evropy.

I přes navýšení přepravní kapacity slovensko-maďarského ropovodu počítá Bratislava stále i s dovozem ropy z Ruska přes ropovod Družba. Obě země loni uzavřely mezivládní dohodu, na jejímž základě Slovensko získá ročně pro své potřeby do šesti milionů tun ruské ropy ročně. Dohoda počítá i s tranzitem suroviny přes Slovensko dále na západ, a to rovněž v objemu do šesti milionů tun ročně.

S ropou problém není, s plynem je to jinak

Problémy s dovozem ruské ropy Slováci v poslední době nemají, u dovozu plynu z Ruska ale došlo k poklesu oproti objednanému objemu už loni na podzim.

V rámci zvýšení energetické bezpečnosti celého regionu otevřeli slovenský a maďarský premiér už loni plynovodní propojení mezi oběma zeměmi. Původně se počítalo s tím, že nový plynovod s roční přepravní kapacitou pět miliard metrů krychlových zahájí komerční provoz na začátku letošního roku, kvůli technickým potížím na maďarské straně ale došlo k odkladu.