Odbory letušek a stevardů podaly trestní oznámení na ČSA

Praha – Odbory sdružující letušky a stevardy Českých aerolinií podaly na firmu trestní oznámení. Státní zástupkyně už je postoupila policii. Mluvčí firmy označil takový krok odborů v době kolektivního vyjednávání za šikanózní. Spor mezi vedením firmy a odbory se točí kolem plánovaného snížení mezd. Od února klesnou platy v ČSA až o 40 procent.

„Městské státní zastupitelství v Praze obdrželo trestní oznámení na ČSA související s údajným nehospodárným nakládáním s majetkem této společnosti. Státní zástupkyně toto trestní oznámení postoupila policii,“ řekla České televizi mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Mluvčí aerolinií Daniel Šabík potvrdil, že policie už kontaktovala předsedu představenstva firmy. „Zřejmě se jedná o aktivitu odborové organizace palubních průvodčí. My to považujeme za šikanózní chování v rámci probíhajícího kolektivního vyjednávání.“

ČSA loni na podzim ohlásily masivní propouštění. Pod hrozbou stávky ale nakonec místo tří set zaměstnanců opustila firmu jen polovina – 69 letušek a stevardů, 65 pilotů a 26 administrativních pracovníků. Výměnou za to se management s odbory dohodl, že bude následovat snížení platů (čtěte víc). Ještě na podzim firma hovořila o třetinovém snížení, nakonec však navrhla od února snížit platy o 40 procent.

„Kompromisní dohoda z října znamenala zachování 29 pracovních míst palubních průvodčích nad rámec původně zamýšleného propouštění, ale při zachování stejného rozpočtu na mzdy,“ vysvětlil Mladé frontě DNES v půli ledna Šabík.

ČSA
Zdroj: ČT24

Nový mzdový řád podle něj vychází z restrukturalizačního plánu firmy a má dopravci pomoci dostat se z mnohaletých ztrát. Současná nákladová struktura ČSA prý není konkurenceschopná. Snižování mezd je nicméně individuální – zatímco se někomu sníží plat o pětinu, u jiného zaměstnance může jít jen o jednotky procent.

Odbory s tak výrazným poklesem nesouhlasí. „Určitě bychom byli schopni se dohodnout na snížení mezd, ale toto je už moc,“ řekla Petra Posová, předsedkyně Odborové organizace posádek letadel. Tvrdí, že hrubá mzda letušek klesne na přibližně 15 tisíc korun (při započtení sazeb za odlétané hodiny a diet však platy rostou, více čtěte zde).

Pokud vyjednávání o kolektivní smlouvě nedokáže posunout ani prostředník ministerstva práce, hrozí letušky a stevardi znovu stávkou. Tu nevylučují ani piloti, kteří při loňských protestech postupovali umírněněji.

Majoritním vlastníkem ČSA je stále ještě stát. To se má nicméně změnit, protože 34 procent akcií získá od státního Českého Aeroholdingu společnost Travel Service. Transakci už v prosinci odsouhlasila Evropská komise (více zde). Aeroholdingu tak v aeroliniích zůstane 19,74 procenta. Zmíněných 34 procent získá Travel Service, 44 procent drží korejský dopravce Korean Air a zbylá 2,26 procenta pak vlastní Česká pojišťovna.

Vlastníci ČSA
Zdroj: ČT24