Soud zrušil povolení pro Tykačův lom, část prací byla zastavena

Praha – Městský soud v Praze zrušil už ve druhé polovině prosince povolení hnědouhelného lomu společnosti Vršanská uhelná spadající do skupiny Czech Coal finančníka Pavla Tykače. Informoval o tom server iDNES.cz. Na základě rozhodnutí se musí veškeré práce na nově otevírané části lomu Vršany na Mostecku zastavit. Soud tak vyhověl žalobě ekologů, kteří kritizují, že uhlí není přednostně dodáváno teplárnám, ale místo toho se spaluje v elektrárnách s nízkou účinností.

Pražský soud vyhověl žalobě občanského sdružení Kořeny Litvínov už ve druhé polovině prosince. Vrátil tak Českému báňskému úřadu skoro čtyři roky staré rozhodnutí o otevření lomu Vršany se vstupem do dobývacího prostoru Slatinice. Mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek řekl, že jeho úřad do pátku rozhodne, zda podá proti rozhodnutí soudu kasační stížnost, nebo vrátí kauzu obvodnímu báňskému úřadu v Mostě.

Mluvčí skupiny Czech Coal David Vidomus dnes v tiskovém prohlášení uvedl, že vynesený rozsudek žádným způsobem neohrožuje současnou těžbu. „Na základě rozhodnutí soudu byly přerušeny skrývkové práce pouze v dobývacím prostoru Slatinice, který v současné době prochází přípravou pro budoucí těžbu hnědého uhlí. V souvislosti s tímto bylo odstaveno jedno skrývkové rypadlo. Rozhodnutí soudu se netýká těžební činnosti v ostatních částech lomu Vršany, ve kterých probíhá těžba uhlí,“ řekl Vidomus.

Podle soudního rozhodnutí, které médiím poskytli zástupci ekologických iniciativ, báňský úřad porušil procesní práva žalobce ve správním řízení. Zástupci občanského sdružení Kořeny Litvínov totiž nemohli být osobně přítomní řízení o udělení povolení pro lom Vršany. Nemohli tedy uplatnit své námitky a bylo jim znemožněno vyjádřit se ke všem podkladům prvostupňového rozhodnutí.

Ekologové: Bez povolení se těžit nesmí

Ekologové jsou přesvědčeni, že podle zákona nelze provozovat důl nebo lom bez pravomocného povolení, které lom Vršany v tuto chvíli nemá a nemělo by se na něm tedy vůbec těžit. Vydání nového povolení bude podle nich trvat nejméně půl roku a případná kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Praze by neměla odkladný účinek, soudí.

Tereza Otcovská ze sdružení Kořeny uvedla, že za devět let existence sdružení jde o první podanou žalobu. „Těžba na Vršanech je pro nás přijatelná, ovšem pod podmínkou, že bude respektovat zákonem chráněné veřejné zájmy. Jedná se zejména o efektivní využití vytěženého uhlí, o ochranu zdraví a životního prostředí obyvatel Mostu, a o ochranu přírody a krajiny. Původní rozhodnutí tyto požadavky bohužel nesplňovalo, ačkoliv jsme se je do něj snažili prosadit. Díky Městskému soudu v Praze to teď bude možné napravit,“ uvedla. Proti přiblížení velkolomu Vršany až na 500 metrů od svých domovů protestují obyvatelé mosteckých čtvrtí Ressl a Čepirohy, kteří se podle Otcovské o plánech na rozšiřování lomu dozvěděli až po udělení povolení.

Vršanská uhelná, která zaměstnává zhruba 600 lidí, zajišťuje těžbu hnědého uhlí v lokalitě se zásobami uhlí s nejdelší životností v ČR v rámci územních limitů. V roce 2013 uzavřela Vršanská uhelná s ČEZem dlouhodobou smlouvu o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady na 50 let do vyuhlení lomu Vršany. Těžební společnosti by to mělo přinést dlouhodobou perspektivu.