Ceny nemovitostí v USA jsou nejníže za 21 let

New York/Praha - Ceny nemovitostí ve Spojených státech klesly nejníže za posledních 21 let. Oproti loňskému roku se propadly o 4,5 procenta, vyplývá to z indexu Standard and Poor’s, který mapuje situaci v celé americké ekonomice. Obtíže související se špatnou situací americké ekonomiky již hlásí i některé české developerské společnosti.

Úplného dna dosáhl americký trh 16. srpna, nyní se blíží podobným hodnotám. „Trh si testuje ta srpnová minima a měl by se poté odrazit výše,“ naznačil možný další vývoj analytik X-Trade Brokers Jaroslav Tupý.

Problémy amerických realitek se přenášejí i do Evropy. V České republice už ohlásila těžkosti developerská společnost ECM, které klesl zisk za prvních devět měsíců letošního roku ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 75 procent. „Celosvětově panuje velká nervozita na kapitálových trzích. Základ je stále v hypoteční krizi a následném dopadu na finanční sektor, kdy se ještě stále spekuluje, jaké budou dopady u finančních institucí, a tím pádem se ta nervozita přesunuje k nám,“ vysvětlil v rozhovoru pro ČT24 makléř společnosti Fio David Brzek.

Podobný problém s nesplácením úvěrů jako na americkém hypotečním trhu v Česku ale zatím nehrozí. Počet lidí, kteří své závazky nesplácejí, se pohybuje okolo 2 procent, a i když mírně roste, nevychyluje se z normálu. „Stále se zvyšuje počet lidí, kteří si berou hypotéky. To znamená, že apetit lidí brát si hypotéky stále stoupá, a tomu úměrně se pohybuje to procento,“ zdůraznil Tupý.