Ceny potravin míří vzhůru

Praha - Potravinářské společnosti ohlásily prudké zdražení potravin. Od nového roku zaplatí spotřebitelé za litr mléka až 25 korun, máslo je vyjde až na 60. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže viní výrobce z kartelové dohody. Podezřelé je podle jeho představitelů především to, že ohlašují zdražování tak dlouho dopředu. Potravináři se ale brání a obviňují úřad z populismu.

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Pecina obvinění zásadně odmítá.„ Já nejsem politik a neucházím se o hlasy voličů, takže skutečně populistická hesla v mém případě nemají žádný smysl stejně jako v případě celého úřadu.“ Instituce již začala podezřelé zdražování prošetřovat. Zda zahájí s potravináři správní řízení, její předseda zatím nepotvrdil.

Výrobci naopak považují oznámení zvyšování cen v delší předstihu za velmi seriózní. Svůj postup ospravedlňují situací v jiných odvětvích, která podobnou taktiku uplatňují již delší dobu, aniž by to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže znepokojovalo. „Myslím si, že můžeme vzít za příklad energetiky, kteří dlouhodobě upozorňují, že zvýší ceny od 1. ledna,“ zdůraznil prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Pecina ale tuto argumentaci zásadně odmítá. V potravinářství by měly podle jeho názoru ceny vznikat ze dne na den a měl by je určovat trh. Oproti tomu energetiku ovlivňuje svými rozhodnutími stát.

Před dopady výrazného zdražování varuje také rektor Vysoké školy ekonomické Richard Hindls: „Možná ty důvody vážné jsou, ale pokud vážné nejsou, tak si myslím, že to je velmi nebezpečný zásah do vývoje ekonomiky. To povede k prudkému zvýšení inflace.“

Ceny potravin po novém roce ovlivní rovněž růst snížené sazby daně z přidané hodnoty. Ta se v souvislosti s reformou veřejných financí zvýší z pěti na devět procent, což by mohlo podle Hindls inflaci významně podpořit.

Stejně jako v Česku vzrůstají ceny potravin v celé Evropské unii. Odborníci odhadují, že by během tří let mohly podražit až o 30 procent. Důvodem je sílící poptávka, v některých případech se k ní přidává i nízká produkce. Vlivu těchto dvou faktorů již efektivně nebrání ani obchodní řetězce, kterým se v uplynulých letech dařilo tlačit ceny dolů.