Stavební spořitelny půjčily od počátku 90. let téměř 300 mliliard korun

Praha - Tuzemské stavební spořitelny poskytly od počátku své činnosti 1,37 milionu úvěrů na bydlení ve výši 292 miliard korun. Za více než 14 let spořitelny rovněž uzavřely přes 11,2 milionu smluv o stavebním spoření. Aktuálně spořitelny evidují 900.000 nesplacených úvěrů v hodnotě 136 miliard a přibližně šest milionů aktivních smluv o stavebním spoření. Vyplývá to z nových statistik Asociace českých stavebních spořitelen. Na českém trhu působí šest těchto specializovaných bank.

„Významnější rozmach poskytování úvěrů začal v roce 1996 a podle odhadů a současných údajů bude v ČR hrát stále důležitější roli, a to i v souvislosti s rostoucím zabezpečováním lidí na stáří,“ uvedl dnes předseda asociace Vojtěch Lukáš. Stavební spoření letos meziročně roste přibližně o třetinu. Jen za letošních šest měsíců půjčily spořitelny asi 31 miliard korun, což je například o devět miliard korun více než za celý rok 2002.

Rozmachu stavebního spoření, který byl v ČR podle prezidenta Evropského sdružení stavebních spořitelen Thomase Wiesera neporovnatelně rychlejší než v ostatních evropských zemích, pomohla i relativně vysoká státní podpora v maximální výši 4500 korun. Na konci roku 1996 již mělo stavební spoření 1,6 milionu obyvatel. Spořitelny tehdy poskytly 19.000 úvěrů, nyní jich přitom poskytují kolem 155.000 ročně.

V současnosti je v ČR maximální státní podpora stavebního spoření 3000 korun ročně. „Současně nastavenou výši státní podpory považují stavební spořitelny za optimální, což umožní další rozvoj úvěrů,“ uvedl Lukáš.

Stavební spoření zpočátku bylo jedním z mála nástrojů, jak získat peníze na pořízení nebo rekonstrukci bydlení, i když lidé je nadále používají převážně na spoření. V posledních letech začaly spořitelnám konkurovat hypoteční banky. Podle Lukáše se situace na českém trhu ale stabilizovala a hypotéky a spořitelny se dělí o financování bydlení v poměru 70:30. „Stavební spořitelny poskytují 70 procent všech úvěrů na bydlení, ale objemem pouze 30 procent. U hypoték je to naopak,“ vysvětlil Lukáš.

Hypoteční banky pro srovnání poskytly od počátku své činnosti v polovině 90. let lidem přes 300.000 hypoték za více než 400 miliard korun.

Spořitelny jsou podle Lukáše připraveny do budoucna pomoci státu financovat i další jeho potřeby, například poskytovat úvěry na vzdělání. Stejně tak chystají více informovat klienty o investicích do bydlení, které podporují energetické úspory, například ekologické vytápění.

Vydáno pod