FBI vyšetřuje v souvislosti s hypoteční krizí již 17 firem

Washington - Americký Federální vyšetřovací úřad (FBI) znovu rozšířil šetření nekalých praktik užívaných finančními institucemi na hypotečním trhu. V jeho hledáčku se octlo už 17 firem. Kdo je nováčkem ve vyšetřování FBI zatím tají, spekuluje se ale, že se jedná o banku Bear Stearns.

„Selský rozum říká, že se zaměříme na něco podobně velkého,“ reagoval šéf oddělení hospodářské kriminality FBI Neil Power na dotaz, zda úřad skutečně rozšířil vyšetřování na Bear Sterns, kterou kvůli jejím vážným problémům koupí JPMorgan Chase a americká centrální banka bude financovat některá její méně likvidní aktiva.

V souvislosti s problémy na hypotečním trhu vyšetřuje FBI velikány finančního sektoru, jako je například Countrywide. V hledáčku úřadu jsou také Beazer Homes and Doral Financial. Na začátku vyšetřování požádal o informace i investiční banky Goldman Sachs a Morgan Stanley, zda je však z něčeho podezřívá, není známo.

FBI se začala postupy finančních institucí zabývat proto, aby zjistila, zda za problémy některých z nich, které vyvolali hypotéční a posléze globální úvěrovou krizi, nestála nedbalost nebo porušování daných pravidel. Podle předběžných závěrů úřadu k machinacím skutečně docházelo. Hypotéku mohl díky špatnému postupu některých zástupců bank a nedostatkům v dokumentaci dostat i člověk, který například nedisponoval dostatečnou výší příjmu. „Problém je v tom, že banky nepostupovaly s náležitou péčí,“ vysvětlil Power.

Vyšetřování odstartovala FBI v lednu, kdy se zaměřila na 14 institucí a firem působících ve finančním sektoru. Později se jejich počet zvýšil na 16 a nyní nově na 17. Podle Powera je však velmi pravděpodobné, že poroste i nadále.