MUS dostala pokutu 37,5 milionu za drahé uhlí

Praha - Ministerstvo financí udělilo těžební firmě Mostecká uhelná (MUS) pokutu 37,5 milionu korun za příliš vysokou cenu uhlí pro její odběratele. V roce 2005 měla prodávat teplárně United Energy v Komořanech u Mostu uhlí o deset procent dráž, než bylo obvyklé na trhu. MUS proti pokutě podala žalobu, nemusí ji proto zatím platit.

MUS je výhradním dodavatelem hnědého uhlí pro teplárnu zásobující teplem 35 tisíc domácností Chomutovska a Mostecka. Teplárna v majetku finančníků ze skupiny J&T je přímo napojená na úpravnu uhlí dolu v sousedství, a nemůže proto brát uhlí odjinud. 

„Již pravomocná pokuta je za zneužívání hospodářského postavení na trhu. Firma teplárně prodávala uhlí za cenu, která byla vyšší než cena obvyklá,“ uvedl v komentáři k rozhodnutí ministerstva financí jeho mluvčí Ondřej Jakob. 

Původní pokutu vyměřilo těžařům Finanční ředitelství v Ústí nad Labem ve výši 49,3 milionu korun. Nezákonný postup totiž našlo i v prodeji uhlí v roce 2006. MUS se odvolala k ministerstvu financí. To nakonec shledalo, že cena v roce 2006 už se příliš nelišila od obvyklých cen na trhu, a pokutu snížilo.

„Společnost nesouhlasí ani s jedním rozhodnutím a podala proti nim žalobu,“ uvedl Radek Stavěl, mluvčí společnosti Czech Coal, která MUS spoluvlastní. „Žaloba má odkladný účinek a firma tedy nemusí do rozhodnutí soudu platit,“ doplnil Jakob.

Majitelé United Energy se obrátili i na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, stejně ho oslovily i další firmy. Úřad se případem zabývá, žádné pravomocné rozhodnutí ale zatím nepadlo.