Financial Times: Centrální banky jednají o odkupu rizikových cenných papírů

Londýn - Centrální banky po obou stranách Atlantiku jednají o možnosti koordinovaného odkupu rizikových cenných papírů, aby ulehčily finančnímu systému a pomohly tak rychleji vyřešit globální úvěrovou krizi. Napsal to dnes britský list Financial Times (FT). Největší naděje do společného postupu údajně vkládá Bank of England (BoE), ta ale zprávu listu později částečně popřela.

Financial Times nikde neuvádí zdroj zprávy, jednání jsou ale prý teprve v počáteční fázi a jsou součástí širší výměny názorů na to, jak se s krizí vypořádat. Centrální banky už do finančního systému napumpovaly stovky miliard dolarů, krizi se ale stále nedaří zažehnat.

Pracovní verze předpokládá, že k záchraně finančních trhů by se využilo veřejných zdrojů. Myšlence je v principu nakloněn rovněž Federální rezervní systém (Fed) Spojených států, na rozdíl od BoE by ale tohoto postupu chtěl využít až jako poslední možnosti. Evropská centrální banka (ECB) je návrhem méně nadšena, píše list.

„Centrální banky, včetně Bank of England, hledají způsob, jak současné napětí zmírnit. Nicméně Bank of England není mezi těmi, kteří podle tisku navrhují, aby na sebe úvěrové rizika vzal místo bank daňový poplatník,“ řekl ke zprávě ve Financial Times mluvčí BoE. „Můžeme ale potvrdit, že posuzujeme řadu dalších možností. Na podrobnosti je ale příliš brzy,“ řekl mluvčí.

Centrální banka původně komentář odmítala poskytnout a stanovisko nechtělo říci ani ministerstvo financí. Centrální banky byly dosud ochotné půjčovat peníze a jako zástavu přijímat hypoteční zástavní listy a další cenné papíry odvozené od hypoték. Přímý odkup těchto cenných papírů v navrhovaném rozsahu by byl novinkou.

Za současnou krizi na finančních trzích může krize úvěrová, která způsobila, že jednotlivé banky si vzájemně nevěří a nejsou ochotny si mezi sebou půjčovat peníze na běžný provoz. Úvěrová krize vznikla jako důsledek problémů v části hypotečního trhu v USA. Vzhledem k provázanosti trhů a existenci moderních finančních nástrojů nelze hned přesně určit, zda nějaká banka nemá v portfoliu cenné papíry nižší hodnoty, než uvádí.

Od loňského listopadu banky zatím odepsaly aktiva za zhruba 125 miliard dolarů, v přepočtu zhruba 2,1 bilionu Kč, což se odrazilo v jejich bilanci a způsobilo razantní pokles kurzu jejich akcií. Od loňského června hodnota bankovních akcií podle oborového indexu DJ Stoxx European Banks klesla asi o 40 procent.

Vlády i centrální banky už provedly několik pokusů jak na finančních trzích znovu nastolit pořádek. Británie například znárodnila hypoteční banku Northern Rock a Německo dohlíží na záchranu banky IKB. Podobně i Fed asistoval při převzetí investiční banky Bear Stearns, které hrozil okamžitý kolaps. Její osud ale stále není vyřešen.

Fed se snaží trhy podpořit i rychlým uvolňováním měnové politiky, situace na finančních trzích se ale příliš nezklidnila. Před novými problémy varovala švýcarská banka Credit Suisse, která upozornila, že by mohla mít v prvním čtvrtletí první ztrátu po pěti letech. Ratingová agentura Standard & Poor's pak snížila výhled ratingu investičním bankám Goldman Sachs a Lehman Brothers.