Přímým letem z Prahy se v létě lidé dostanou do 128 destinací

Praha - Od neděle, kdy začne na pražském letišti platit letní letový řád, se cestující z českého hlavního města dostanou přímo do 128 destinací po celém světě. Počet přímých pravidelných linek se tak zvýší o 17. Přibudou noví dopravci i cestující. Letiště Praha to uvedlo na dnešní tiskové konferenci.

Výrazně rozšířily počet destinací hlavně České aerolinie. Nově se cestující využívající služeb českého národního dopravce dostanou přímo do Štrasburku, Marseille a dále na východ do syrského Damašku, Heraklionu na Krétě, největšího kazašského města Almaty, ruského Rostova na Donu a gruzínského hlavního města Tbilisi.

Množství nových letů do Středomoří zajistí zejména nízkonákladoví dopravci. Se SkyEurope se cestující dostanou například do italské Pisy, Terstu a Olbie na Sardinii. Ve Španělsku rozšiřuje společnost o Malagu a Alicante. Přímou linku z Prahy do Valencie zavádí i konkurenční SmartWings.

Mezi nové dopravce, kteří budou z Prahy nabízet své lety, patří letecká společnost City Airlines, která obnoví spojení mezi Prahou a Göteborgem, ruská společnost Aeroflot-Don s lety do Rostova na Donu nebo dopravce Luxair, který v srpnu otevře novou linku do Lucemburku.

Nově se v Ruzyni objeví i charterový dopravce Seagle Air, který bude létat z Prahy do Řecka, Bulharska a na Malorku. S rostoucím počtem destinací očekává Letiště Praha i více cestujících. V letošním roce by mělo odbavit 13,3 milionu lidí, o 900 tisíc více než loni.