Česko je nejhorší v přípravě na čerpání eurofondů

Praha - Česká republika se propadla na poslední místo v žebříčku zemí, které chtějí čerpat peníze z eurofondů. Šance získat je se tak oddalují a vinu si jako horký brambor přehazují současná a minulá vláda. Dva a půl měsíce před koncem roku nemá Česko schválený ani jeden operační program, má nejhorší skóre z nových členských zemí.

Příprava čerpání dotací na příštích šest let pokračuje stále pomalu. Dva a půl měsíce před koncem roku nemá Česko jako jediný nováček schválený ani jeden operační program. „My se musíme pochopitelně srovnávat s okolními zeměmi, a ty jsou na tom pohříchu lépe,“ přiznává europoslanec Jan Březina.

Podle zdrojů z Evropské komise by se první tři programy ze sociálního fondu mohly podepsat už příští týden. „Do několika dní budeme mít schváleny asi tři nebo čtyři programy. Když se podíváte do toho žebříčku, tak většina těch zemí má dnes schváleny dva, tři nebo čtyři programy,“ tvrdí ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek.

Některé státy si však stojí podstatně lépe. Maďarsku Brusel odsouhlasil už všech 15 programů, Polsku dvanáct z dvaadvaceti. Slovensko má jisté čtyři. U českých programů je naopak už teď jasné, že se letos nepodaří schválit program Výzkum a vývoj pro inovace. I nad dalšími visí otazník.

„Když budou některé programy schváleny v lednu, tak to období, po které budou čerpány, je zase tři roky, takže nepřijdeme ani o jeden den, ani o jeden rok,“ nevidí v situaci problém Čunek. Martin Bursík se na to dívá také optimisticky: „Znamená to, že se vlastně prodlužuje období čerpání z evropských fondů, ale neznamená to, že bychom nějak odkládali ten start. Třeba naše ministerstvo už první výzvu žadatelům udělalo 29. června a nyní přijímáme žádosti, máme jich něco přes dvě stě.“

Česko si zkomplikovalo život samo. Programů předložilo moc, dvacet čtyři, a ještě pozdě. Vedení ministerstev viní předchozí vládu ČSSD, že při přípravě zaspala. Ta zase vidí problém ve vládě současné. „Po nástupu Topolánkovy vlády byly v rámci noci dlouhých nožů rozmetány týmy odborníků na ministerstvu průmyslu, místního rozvoje i školství, ze státní správy odešly desítky kvalifikovaných lidí. Tito lidé už měli zkušenosti s čerpáním evropských fondů,“ nechal se slyšet Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Evropská komise ale uklidňuje, že důležitější než samotné schvalování programů je další fáze – příprava podrobného plánu čerpání. Z něj vyplyne, kam a kolik peněz v jednotlivých letech půjde.