Pražská burza prožila nejhorší čtvrtletí od roku 2001

Praha - Tuzemské akcie kótované na pražské burze mají za sebou nejhorší čtvrtletí za více než šest let obchodování. Zejména kvůli krizi šířící se ze Spojených států ceny akcií podle indexu PX spadly od konce loňského roku o 14,5 procenta na dnešních 1551,9 bodu. Horší výkonnost převedly akcie naposledy ve třetím čtvrtletí roku 2001, kdy trhy srazily teroristické útoky v USA.

Český akciový trh podle analytiků nemohly minout důsledky poklesu největší světové ekonomiky a problémy na úvěrových trzích. „Investoři se v těchto podmínkách snaží přesunout prostředky do bezpečnějších aktiv, například vládami emitovaných dluhopisů. Jelikož je Česko stále považováno za takzvaný rozvíjející trh, je odliv prostředků dán také zvyšující se prémií za riziko,“ varoval analytik RSJ Invest Jan Vyhnálek. 

K poklesu ale přispěly i domácí vlivy. Patří mezi ně například nečekaně ztrátové hospodaření prodejce ojetých vozů AAA Auto v loňském roce, které bylo daní za příliš rychlou expanzi. Akcie AAA Auto propadly o více než 56 procent na 19,5 koruny. Pod silným prodejním tlakem byly také emise realitních společností. Třeba akcie ECM oslabily o 34 procent na 793,5 koruny. V elitním systému burzy SPAD nebylo možné vydělat držením ani jedné akcie. Nejlepších výsledků dosáhl výrobce léčiv Zentiva, jehož akcie klesly pouze o 0,6 procenta.     

Rozhodující zásluhu na sestupu měl leden, v němž akcie podle indexu propadly o více než 17 procent. V únoru index posílil o 4,4 procenta a v březnu klesl o 0,9 procenta.     

V následujícím čtvrtletí již analytici nečekají tak silnou ztrátu, protože například světové finanční instituce by již měly mít největší porci odpisů ze ztrátových investic za sebou. „Díky tomu se předpokládá, že negativní sentiment by se mohl pomalu obracet,“ předpověděl Jan Krejčí z Patria Finance.     

Pokles cen akcií se snaží obchodníci využít k získání nových klientů. Největší on-line broker Fio snížil poplatky a akcie je možné na burze kupovat již za sazbu 0,4 procenta z objemu obchodů. Mimoburzovní RM-Systém snížil poplatek v obchodním systému EasyClick na 0,29 procenta z objemu a novým zákazníkům bude přechodně hradit i založení účtu ve Středisku cenných papírů.