Vhodná doba pro akciové investice se vrací

Praha - Odborníci radí: investujte do akcií, pro paniku už není důvod a ceny jsou bezpečně nízké. Zahraniční i čeští investoři v minulých měsících kvůli nervozitě na světových trzích stáhli z trhu miliardy korun. Vlivem tohoto šoku se akciové fondy propadly o desítky procent. Nyní by ale mohla nastat jejich renesance.

První tři měsíce tohoto roku investoři stáhli více než 5 miliard korun, a to i z tak bezpečných aktiv, jakými jsou například dluhopisy. Letošní rok by jim přitom mohl vynahradit loňské ztráty. Hodnota akcií je totiž podle odborníků uměle stlačena psychologicky, jde však o tytéž akcie, které ještě nedávno stály o několik desítek procent více.

Jistotou zůstávají ekonomiky, kterým nehrozí recese, mezi nimi i Česká republika. Největší zárukou pražské burzy by měly být energetické a telekomunikační společnosti. Ze světa pak latinskoamerické, asijské nebo třeba ruské akcie.

Receptem na zisk by i v následujících měsících mohly být komodity. Například zlato nedávno překonalo magickou hranici tisíce dolarů za unci. „Dá se předpokládat, že tento vzestup by mohl pokračovat ještě měsíc, ale jde podle mně o nebezpečnou spekulaci,“ komentuje pozici zlata na trhu ekonom Pavel Kohout. Větší jistotou by mohlo být zemědělství. Přestože v posledních měsících jeho komodity zlevnily, dá se čekat, že jejich cenu brzy opět zvýší silná asijská poptávka, malé zásoby a stále větší zájem o biopaliva.

Vydáno pod