EADS čelí podezření z insider trading

Paříž - Mateřský strojírenský koncern Airbusu EADS zneužil při obchodování s akciemi interní informace o odložených dodávkách své vlajkové lodi A380. Podezření publikoval francouzský regulátor AMF s tím, že bude o věci informovat pařížskou prokuraturu. Firmu také obvinil z toho, že mátla finanční trhy neposkytováním standardních informací.

Šetření se týkalo prodeje akcií koncernu jeho manažery a klíčovými akcionáři v začátku roku 2006. Předtím než vyšlo najevo, že se předání prvních obřích letadel A380 bude muset odložit. V červnu toho roku pak akcie EADS kvůli zpoždění dodávek spadly o čtvrtinu.
 
Společnost sice nepředpokládá žádné materiální ani finanční dopady prověrky, s výsledky šetření ale nesouhlasí a bude se proti nim bránit. Podezření se týká 17 z 21 řídících pracovníků koncernu. Významní akcionáři automobilka Daimler Chrysler a mediální koncern Lagardere jakékoliv využívání interních informací při obchodu s akciemi EADS popřeli.
 
Současný stín nad EADS hraje do karet těm akcionářům, kteří před osmi měsíci těsně prohráli hlasování na valné hromadě o nové struktuře společnosti, která léta bojuje s vyvážeností německého a francouzského vlivu. Teď se očekává tlak na vedení a možné změny ve společnosti.