Projev šéfa Fedu o recesi odstartoval pokles akcií na Wall Street

New York - Akcie velkých amerických podniků na Wall Street ve středu klesaly poté, co předseda Fedu Ben Bernanke ve svém projevu zmínil, že Spojené státy možná upadnou do recese. Přiměl tím investory vybírat zisky z akcií, které si předchozího dne připsaly nejvyšší nárůst za dva týdny.

Index Dow Jones se za středu snížil o 45,44 bodu na 12 608,92 bodu, tedy o 0,36 procenta. Index technologického trhu Nasdaq ale klesl o nepatrných 0,06 procenta na 2361,40 bodu, když o 1,35 bodu přišel.     

Mezi největší zátěží v indexech byly emise koncernu General Electric a počítačového gigantu IBM, které jsou citlivé na ekonomický výhled. Za předchozí den si přitom akcie připsaly tři procenta díky optimismu investorů, že bankovní sektor má to nejhorší za sebou.     

V projevu před jedním z výborů Kongresu Bernanke připustil vůbec poprvé, že se americká ekonomika může ponořit v prvním pololetí letošního roku do recese. Uvedl ale zároveň, že se její růst v další části roku obnoví díky nízkým úrokovým sazbám a dalším záchranným krokům, které mají ekonomiku postavit na nohy.     

Dolar za středu klesl vůči většině měn, protože Bernankeho zmínka o recesi přiměla investory sázet na další snížení dolarových úroků. Kurz eura tak za celý den posílil o polovinu procenta na 1,5685 USD. Vůči japonskému jenu ale dolar stoupl na 102,35 JPY, také o půl procenta, díky příznivému dlouhodobému výhledu.