Stát podpoří izraelskou investici v Opavě

Opava - Úřady schválily investiční pobídku pro izraelskou firmu IVAX, která připravuje stavbu nového závodu na výrobu léků. Izraelský vlastník hodlá v Opavě investovat miliardu korun. Firma získá slevu na dani z příjmu po dobu pěti let.

Agentura CzechInvest odeslala izraelské firmě tento týden nabídky na získání investiční pobídky. Kromě agentury ji posoudila kladně i ministerstva obchodu, financí a životního prostředí. Farmaceutická firma IVAX chce do výstavby nového opavského závodu investovat zhruba miliardu korun. Je to jedna z největších zahraničních investic na Moravě. Firma má nárok na slevu na dani z příjmu po dobu pěti let, což je maximum, které lze podle zákona získat. Jedná se přitom o 40 procent plánované investice.

Nový závod zvýší výrobní kapacity firmy v Opavě na trojnásobek. Práci v něm najde až 350 lidí. Vyrábět budou takzvaná generická léčiva, což jsou identické kopie originálních léčiv. Zahájení výroby je v plánu v první polovině roku 2010.

„Je to dobrá investice v tom, že znamená snížení závislosti České republiky ale i moravskoslezského regionu v souvislosti s výstavbou továrny Hyundai v Nošovicích na automobilovém průmyslu, je to úplně jiný sektor,“ podotýká ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.

Investiční pobídky v podobě slevy na daních může v ČR využívat už 448 investorů, z toho 96 pocházejících z Česka. Podíl tuzemských firem však v poslední době výrazně roste. Vůbec největší přímou zahraniční investicí je stavba automobilky Hyundai v Nošovicích.