Americká ekonomika sečetla problémy prvního čtvrtletí

Praha - První čtvrtletí americké ekonomiky bylo nejhorší za posledních 5 let. Viníkem je hypoteční krize z konce roku 2007. Akciové trhy po celém světě zaznamenávají propady až o 15 procent. Chybí důvěra v ekonomiku. Kurz se stále neobrací, i toho si všiml v Dobrém ránu ČT hlavní analytik Atlantik FT Petr Sklenář.

Sklenář okomentoval stabilizační politiku amerických autorit. Všiml si, že problémem v USA je ztráta důvěry. „Makroekonomickou stabilitu zatím v dlouhodobé perspektivě Fed nehledá, snaží se krátkodobě vrátit na trh důvěru,“ myslí si Sklenář. „Naopak koncovým dlužníkům pomáhá zase vláda,“ dodal.

Špatné zprávy neberou konce, zvýšil se počet podpor v nezaměstnanosti na 407 tisíc, osobní bankroty se v prvním čtvrtletí zvýšily o 27 procent. Dnes se potvrdil další negativní signál o březnovém trhu práce v USA. Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že třetí měsíc v řadě více míst zaniklo, než nových vzniklo. Březnová míra nezaměstnanosti byla 5,1 p. b. Nové zaměstnání našlo jen 60 tisíc zájemců oproti o 20 tisíc vyššímu předpokladu.

Už jen druhá největší ekonomika světa má klíčový vliv na ekonomické zdraví celého světa. Mezinárodní měnový fond již podruhé v letošním roce snížil odhad růstu světové ekonomiky. MMF nyní předpokládá, že globální hospodářský růst letos zvolní na 3,7 procenta z loňských 4,9 procenta. V lednové prognóze počítal s mírnějším zpomalením na 4,1 procenta.