Eurotunnel vykázal poprvé za dvacet let zisk

Paříž - Společnost Eurotunnel, která v roce 1994 spustila unikátní podmořský provoz mezi Velkou Británií a Francií, se poprvé za dobu své dvacetileté existence pochlubila ziskem. V roce 2007 se její čistý hospodářský výsledek zakulatil na rovný 1 milion eur. Za rekordní publikací stojí dle vedení společnosti restrukturalizace dluhů.

„Rok 2007 ukázal, že nová skupina Eurotunnel se rozloučila se svou minulostí,“ chlubí se společnost ústy svého generálního ředitele Jacquese Goudona v tiskovém prohlášení. V loňském roce přestrukturovala své dluhy, pomocí swapů převedla podíly svých akcionářů na podíly v nové společnosti Groupe Eurotunnel. Ta je teď plně v rukou Francouzů, oproti původnímu britsko-francouzskému polostátnímu projektu. Dluhy v hodnotě 9,2 miliardy eur se firmě podařilo snížit o více než polovinu na 4,2 miliardy eur.
 
Rozjezd letošního roku s rekordním počtem přepravených aut i kamionů v prvním čtvrtletí a s novými linkami Eurostar dávají tušit, že i rok 2008 bude pro společnost úspěšný. Konečně se tak daří plnit cíl, se kterým Eurotunnel na trh dopravy přes La Manche vstupoval: být obávanou konkurencí pro letecké i lodní přepravce.