Do deseti let se Amerika dočká plynu z Aljašky

New York - Americký ropný koncern ConocoPhillips a britská BP založily společný podnik Denali pro výstavbu plynovodu, který spojí rozsáhlá naleziště na Aljašce přes Kanadu s americkým trhem. Projekt by měl stát více než 30 miliard dolarů (480 miliard korun) a měl by být hotov do roku 2018.

O megaprojektu plynovodu z Aljašky se diskutuje od 70. let, celý plán je však komplikován vysokými náklady a spory o rozdělení příjmů mezi soukromými firmami a státními orgány. Denali chce zatím investovat 600 milionů dolarů do předběžných studií, které upřesní náklady stavby táhnoucí se od aljašské oblasti North Slope po kanadskou provincii Alberta.

Podobnou iniciativu ConocoPhillips z loňského roku odmítla v lednu aljašská guvernérka Sarah Palinová kvůli tomu, že firma trvala na tom, aby se již předem začalo jednat o otázce daní. Denali nyní požadavek na okamžité jednání o daních nepředkládá, firmy však trvají na tom, že daňová dohoda musí být hotova do roku 2010, kdy začne projekt shánět zákazníky. Palinová, jejíž vláda mezitím zkoumá konkurenční plán kanadské firmy TransCanada, projekt Denali přivítala.

Conoco a BP prohlásily, že v projektu přivítají další partnery, zejména koncern Exxon Mobil, který je vedle nich hlavním spoluvlastníkem aljašských nalezišť zemního plynu. Mluvčí Exxonu uvedla, že o plánu Conoco a BP firma ví teprve několik dní a zvažuje své kroky.

Zájem o účast v projektu má i kanadská společnost Enbridge, která by se podílela na kanadské části plynovodu. Firma TransCanada tvrdí, že kanadská legislativa jí dává výlučné právo na budování plynovodu v Kanadě, to však Enbridge odmítá.