Trhy oslabovaly, ECB nechala sazby beze změny

Praha - Při dnešním odpoledním obchodování na pražské burze se v červených číslech ocitly všechny cenné papíry obchodované v systému SPAD. Index PX ubral 2,41 procenta na 1545,1 bodu.

Nejvíce dnes odepsaly akcie Erste Bank, uzavřely o 5,1 procenta slabší. Výrazně si pohoršily také akcie autobazaru AAA Auto, které oslabily o 3,5 procenta a nedařilo se ani mediální společnosti CETV, proti středečnímu závěru byly její akcie slabší o 3,37 procenta.

Investoři dostali několik zpráv o nastavení úrokových sazeb. O jejich výši rozhodovaly Evropská (ECB) a britská centrální banka. Zatímco bankéři ECB ponechali z obav o výši inflace základní úrokové sazby na úrovni čtyř procent, britský ústav rozhodl o jejich snížení o čtvrt procentního bodu na pět procent.

Před rozhodnutím o výši evropských úrokových sazeb posílilo euro na nový rekord k dolaru. Měny se odpoledne obchodovaly v kursu 1,5912 USD/EUR. Po odpoledním projevu šéfa ECB Jean-Clauda Tricheta, který výrazně nezměnil svůj pohled na vývoj ekonomického růstu a inflace v eurozóně, však euro část zisků smazalo.