O převzetí tuzemské Bawag Bank exkluzivně jedná německá LBBW

Praha - Německá Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) usiluje o převzetí tuzemské Bawag Bank, kterou plně ovládá rakouská banka Bawag. V jednání dokonce získala exkluzivitu, která má vypršet v pátek. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. Připravovaný obchod podle deníku vedení obou bank nechtěla komentovat.

Cena Bawag Bank se podle analytiků počítá na stovky milionů eur. Banka v Česku patří k menším finančním ústavům, podle výše aktiv je tuzemskou osmičkou. V Česku působí od roku 1991 a nyní zde má více než 20 poboček.

Prodej svých bank v Česku a na Slovensku oznámila rakouská Bawag loni v říjnu. Tehdy uvedla, že se chce nadále věnovat jen podnikání v Rakousku. Před měsícem už Bawag prodala slovenskou Istrobanku za 350 milionů. Převezme ji belgická finanční skupina KBC, která v Česku ovládá banku ČSOB.

Landesbank Baden-Württemberg má v Praze deset let reprezentační kancelář a asistuje zahraničním firmám při jejich podnikání v Česku. Převzetím Bawag Bank by potvrdila svoji strategii expandovat dále na východ. Letos již pohltila lipskou Landesbank Sachsen, kterou zachránila před krachem a přejmenovala na Sachsen Bank.

LBBW patří mezi nejsilnější z celkem sedmi samostatných německých zemských bank; je největší podle bilanční sumy, na špičce je i podle zisku. Celkově je pátou největší bankou v Německu.

Vydáno pod