Eurozónu trápí rekordně vysoká inflace

Brusel - Meziroční inflace v Evropské unii vzrostla v březnu pod silným tlakem cen potravin a energie na 3,8 procenta z únorového tempa 3,5 procenta. Inflace v zemích eurozóny se zvýšila na nový rekord 3,6 procenta ze 3,3 procenta za únor, sdělil dnes statistický úřad Eurostat.

V České republice se inflace podle metodiky Eurostatu dále snížila na 7,1 z únorových 7,6 procenta. Na Slovensku naopak stoupla na 3,6 ze 3,4 procenta, Bratislava však v klíčovém měsíci před rozhodováním o přijetí za člena splnila inflační kritérium pro vstup do eurozóny.

Nejvíce cenovou hladinu v EU podle Eurostatu zvýšily ceny paliv. K růstu cen dále přispělo mléko, sýry, vejce, chléb a pečivo.

Vysoká inflace prozatím zabraňuje Evropské centrální bance (ECB), aby snižováním úrokových sazeb podpořila ekonomiku, která začala kvůli globální úvěrové krizi ochabovat. ECB spolu s ministry financí eurozóny vyjadřuje nad sílící inflací obavy, očekává však, že tempo cenového růstu se během tohoto roku zpomalí.

Nejnižší inflaci v EU mělo Nizozemsko, kde byla na 1,9 procenta; následovala Británie s 2,5 procenta a a Portugalsko se 3,1 procenta. Nejvyšší inflace byla v Lotyšsku na 16,6 procenta a dvouciferný byl meziroční nárůst cen i v Estonsku, Litvě a Bulharsku.