Euro posílilo vůči dolaru na nové rekordní maximum

Londýn - Euro se dnes vyšplhalo na nové rekordní maximum vůči dolaru. Dostalo se až na 1,5977 USD, tedy na nejvyšší úroveň od svého zavedení v roce 1999.

„Trh velmi ovlivnily údaje o inflaci v eurozóně a včera údaj o průmyslových cenách ve Spojených státech, který trochu překvapil,“ vysvětlil důvody posilování evropské měny analytik České spořitelny Luboš Mokráš. Významnou roli hrálo také oznámení o růstu amerických spotřebitelských cen.    

Meziroční inflace v zemích eura vystoupila v březnu kvůli nárůstu cen potravin a energie na další maximum 3,6 procenta z únorových 3,4 procenta. Evropská centrální banka proto zatím nebude moci podpořit ochabující ekonomiku snižováním úroků. Na vývoj eura to bude mít velmi příznivý vliv. „To, že budou úrokové sazby v evropské unii stabilní, znamená, že euro bude silné,“ doplnil v rozhovoru pro ČT24 Mokráš.   

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že spotřebitelské ceny v USA v březnu meziměsíčně stouply o 0,3 procenta. Analytici přitom počítali s nárůstem o 0,4 procenta. Údaje naznačily, že Fed má více prostoru pro další uvolnění měnové politiky. „Míry inflace a jejich důsledky pro měnovou politiku jsou tématem dne a vedou euro k 1,60 USD,“ vysvětlil analytik Alan Ruskin ze společnosti RBS Greenwich Cupital.