MF navrhuje vládě výdaje na rok 2009 ve výši 1,1 bilionu

Praha - Vláda by měla v příštím roce hospodařit s částkou ve výši 1,1 bilionu korun. V roce 2010 by měly výdaje veřejných rozpočtů vzrůst na 1,138 bilionu a o další rok později dále na více než 1,2 bilionu. Vyplývá to ze střednědobých výdajových rámců, které ministerstvo financí předkládá ke schválení na pondělní jednání vlády.

Výdaje na následující dva roky už loni schválila Poslanecká sněmovna. Ministerstvo financí je už druhý rok po sobě předkládá vládě v nezměněné podobě. K dodržení rámců na léta 2009 a 2010 je podle MF potřeba provést ještě další rozpočtové škrty.

Podle náměstka ministra financí Eduarda Janoty se může ještě po diskuzích změnit výdajový rámec na rok 2011. Ten je přitom navržen tak, aby byl zabezpečen deficit veřejných rozpočtů ve výši 1,2 procenta hrubého domácího produktu. Strategickým cílem MF je podle něj mít vyrovnané veřejné rozpočty do roku 2014.

Navrhovaný materiál podle Janoty vychází z platných zákonů a z novely zákona o dani z příjmů a dalších zákonů, které ministerstvo již poslalo do vlády. Tyto návrhy počítají mimo jiné se snížením odvodů pojistného a zachováním sazby daně z příjmů ve výši 15 procent.

Loni stát hospodařil se schodkem 66,4 miliardy korun. Bylo to o bezmála 25 miliard korun méně, než kolik předpokládal rozpočet. Výdaje státu loni činily jeden bilion korun. Letos by to mělo být 1,107 miliardy korun. Příjmy předpokládá kabinet o téměř 71 miliard nižší.